Localități de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de bani europeni
-
13 Noiembrie 2015 18:47
Localitățile aflate pe malurile Nistrului, de o parte și de cealaltă, vor beneficia de bani din partea Uniunii Europene pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii.
Este vorba despre 19 sate, unde urmează să fie reparate școli, centre de sănătate și de cultură, sisteme de canalizare și implementate alte proiecte. Acestea au menirea și să consolideze relațiile între cele două maluri ale Nistrului.
Din 2004, de când autoritățile separatiste i-au lăsat fără sediu, elevii liceului de limbă română ”Evrika” din orașul Râbnița studiază într-o fostă grădiniță pe care o închiriază de la uzina metalurgică din localitate. Sediul actual nu are un teren de sport și nici unul pentru joacă, dar acestea urmează să fie construite în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană, a menționat directoarea instituției Eugenia Halus.
„Nu știu ce ar zice administrația publică locală pentru că oricum vor cunoaște situația, dar sper ca rațiunea să fie mai presus decât ambițiile pentru că toate aceste lucrări se vor face pentru copii”, a declarat Eugenia Halus.
În localitatea Nezabretalovca, raionul Slobozia, aflat în stânga Nistrului, va fi reparată școala-grădiniță pe bani europeni.
„Odată cu realizarea acestui proiect, credem că îi vom putea invita pe copii de pe malul drept al Nistrului în sala noastră de festivități să le arătăm ce pot face copiii noștri. Desigur, în acest fel relațiile noastre vor fi mai apropiate”, a constatat directorul-adjunct al instituției, Nina Șakirova.
La Speia, Anenii Noi, va fi reconstruit sistemul de canalizare, iar beneficiile nu vor fi doar pentru cei din localitate, dar și pentru cei din satul vecin, aflat peste Nistru și care are aceeași denumire, a remarcat primarul Vitalie Coteț.
„Este vorba despre centrul de sănătate, școală, grădiniță și dacă va fi sistemul de canalizare, noi credem că aceste instituții vor funcționa la un nivel mai înalt. În total vor beneficia peste 6000 de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului”, a precizat Vitalie Coteț.
Ideea acestor proiecte este de a întări relațiile sociale cu regiunea transnistreană, a subliniat managerul de proiectului Viorel Albu.
„Noi susținem și comunicarea între cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Viorel Albu.
Finanțarea acestor proiecte se va ridica la suma de peste 3 milioane de euro, iar lucrările urmează să înceapă la sfârșitul acestui an. În total urmează să fie realizate 30 de astfel de proiecte până în anul 2018.