Mască sau mâncare? Oamenii săraci din Asia de Sud au de făcut o alegere dificilă

  • 03 Mai 11:39
Mască sau mâncare? Oamenii săraci din Asia de Sud au de făcut o alegere dificilă

Să își cumpere o mască și să își lase familia să moară de foame sau să cumpere mâncare și să iasă neprotejat în orașul aglomerat - aceasta este alegerea dificilă pe care trebuie să o facă Hayatullah Khan, un muncitor afgan ale cărui venituri au scăzut sub 1,50 dolari în timpul epidemiei de coronavirus, relatează Thomson Reuters Foundation într-un reportaj realizat în câteva țări din Asia de Sud pe fondul actualei crize sanitare, scrie Agerpres.

Asemenea multor sud-asiatici săraci, Khan nu are de ales decât să plece de acasă pentru a munci. Însă chiar și fără ca veniturile lui să scadă, lui nu i-ar fi fost ușor să își permită masca pe care autoritățile îl obligă să o poarte.

"Am câștigat astăzi mai puțin de 100 de afgani (1,32 dolari). Ce să fac?", a spus Khan în discuția cu Thomson Reuters Foundation în capitala afgană, Kabul. "Ar trebui să cumpăr o mască sau mâncare pentru familia mea?"

Purtarea unei măști este acum obligatorie în India, Pakistan și Sri Lanka, iar în Afganistan și Bangladesh este recomandată, iar atât cererea, cât și prețurile, au crescut.

Faptul că o mască de unică folosință costă acum 7 dolari în unele locuri a creat o nouă formă de inegalitate în orașele în care sute de milioane de oameni trăiesc într-un mod aglomerat și neigienic.

Meenakshi Ganguly, directorul de la Human Rights Watch pentru Asia de Sud, a declarat că măsurile de izolare cu privire la coronavirus au afectat în mod disproporționat comunitățile marginalizate.

"Cu siguranță, coronavirusul nu face distincție între prinț sau cerșetor, rasă sau religie", a spus Ganguly. "Dar modul în care afectează indivizii diferă mult în funcție de accesul lor la hrană, adăpost, servicii de sănătate și alte nevoi de bază".

Adaos comercial

În India, magnatul Anand Mahindra a fost nevoit să își retragă cuvintele după ce a distribuit pe Twitter o imagine cu o femeie și cu un copil care purtau frunze pe post de măști improvizate, declarând următoarele: "Să ne amintim faptul că natura ne oferă tot ceea ce avem nevoie".

El a șters postarea, explicând că aceasta a fost "insensibilă la inegalitatea situației", după ce oamenii au indicat faptul că nu există nicio dovadă care să ateste faptul că frunzele oferă protecție împotriva virusului.

În Sri Lanka, guvernul a plafonat prețurile la 15 rupii (opt cenți) pentru o mască chirurgicală de unică folosință și 150 de rupii pentru cele etanșe, numite măști respiratorii.

Cu toate acestea, localnicii au spus că este dificil să le găsești la acele prețuri, având în vedere că farmaciile cresc prețurile.

"Mai devreme am cumpărat măști chirurgicale la 15 rupii, dar acum nu sunt disponibile la acest preț, iar unii vând aceleași măști la 75 de rupii", a spus Hashan, care locuiește într-un cartier sărac din capitala Colombo.

"Așadar, majoritatea oamenilor din zona noastră poartă acum măști confecționate acasă", a spus el, refuzând să-și spună numele complet din cauză că se afla afară în timpul izolării.

Asia de Sud a fost mai puțin afectată de virus decât multe alte părți ale lumii, numărul de morți confirmați de coronavirus în India - o țară cu o populație de 1,3 miliarde - fiind încă sub 1.000.

Dar Nipuna Kumbalathara, un purtător de cuvânt al Oxfam în Asia, a declarat despre cazuri asemănătoare cu cele ale lui Hassan că scot în evidență necesitatea unei investiții publice mai mari.

"În mod clar, persoanele cărora nu le este ușor să își cumpere mâncare nu pot plăti pentru trusele de protecție, de testare sau de îngrijire", a spus el prin e-mail, îndemnând guvernele să ofere echipament de protecție persoanelor sărace și vulnerabile.

Măști confecționate acasă

Organizația Mondială a Sănătății declară că măștile trebuie să fie purtate doar de cei bolnavi și care prezintă simptome și de cei care au grijă de persoanele suspecte de boală.

Deși multe guverne solicită utilizarea măștilor pentru a reduce răspândirea virusului, pe măsură ce reduc măsurile de izolare, altele au cerut publicului să nu le cumpere din moment ce există un deficit, pentru a asigura aprovizionarea adecvată pentru personalul medical.

În India, guvernul a lansat un manual pentru măștile de față confecționate acasă, inclusiv cele care folosesc bandă elastică.

Mulți sud-asiatici au găsit măsuri provizorii pentru acoperirea feței - de la sariuri și eșarfe, până la batiste și prosoape - folosite înainte de focar pentru a proteja de soare, praf și poluare.

Între timp, echipe de poliție, organizații de caritate și grupuri de auto-ajutor ale femeilor au făcut milioane de măști lavabile pe care le oferă comunităților sărace și rurale gratuit sau la un preț scăzut.

Saral Design Solutions, o întreprindere din Mumbai care produce absorbante la costuri reduse, fabrică într-un minut până la 70 de măști chirurgicale de unică folosință cu trei pliuri, fiecare costând mai puțin de 6 cenți.

Dar acestea sunt excepții - majoritatea nu au de ales decât să cumpere la suprapreț măști de proastă calitate pe care rareori le pot spăla.

"Am folosit-o pe aceasta timp de mai multe zile", a spus șoferul de ricșă cu motor Gul Pacha Pacha din Kabul, arătând spre o mască de unică folosință murdară și uzată, în timp ce câțiva bărbați afgani din clasa de mijloc treceau pe acolo purtând mănuși și având fețele acoperite corespuzător.

"Este dificil să respir cu ea pusă, așa că o port doar atunci când am pasageri". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,6 m/s
Tue
17
Wed
19
Thu
21
Fri
22
Sat
20

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău