Livrările de petrol rusesc spre Ungaria, Cehia și Slovacia prin Ucraina au fost întrerupte

  • 09 August 15:23
Livrările de petrol rusesc spre Ungaria, Cehia și Slovacia prin Ucraina au fost întrerupte

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei țări europene, începând cu data de 4 august, în condițiile în care din cauza sancțiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacție bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat de presă publicat marți, Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnați în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacția, a explicat că banii au fost returnați din cauza restricțiilor impuse de Uniunea Europeană.

În consecință, compania ucraineană UkrTransNafta „a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”, a precizat Transneft.

Este vorba despre livrările de petrol via o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina și deservește trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia și Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.

În schimb, livrările de petrol rusesc spre Polonia și Germania, via o altă ramură a oleoductului Drujba care trece prin Belarus, „se derulează în mod normal”, a precizat Transneft.

În pofida ofensivei militare demarate de Rusia în Ucraina la finele lunii februarie, petrolul și gazele naturale rusești continuă să treacă prin Ucraina spre Uniunea Europeană, în condițiile în care mai multe state membre UE sunt puternic dependente de hidrocarburile rusești.

În luna iunie, Uniunea Europeană a adoptat un embargou progresiv cu privire la petrolul rusesc, care prevede în special oprirea importurilor de petrol rusesc prin intermediul navelor în decursul următoarelor șase luni. În schimb, aprovizionarea cu petrol rusesc via oleoductul Drujba au fost autorizate să continue „temporar”, o concesie acordată premierului ungar Viktor Orban, a cărui țară depinde în proporție de 65% de petrolul rusesc ieftin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău