Livrările de gaze de la terminalul din Austria au revenit la normal

  • 13 Decembrie 2017 18:33
Livrările de gaze de la terminalul din Austria au revenit la normal

Compania care operează terminalul de gaze naturale de la Baumgarten, estul Austriei, s-a concentrat miercuri pe identificarea cauzelor care au provocat explozia de marți, după ce livrările de gaze către țările vecine au revenit la normal, informează Agerpres.

De asemenea, prețurile la gaze naturale au scăzut miercuri după ce, marți, au crescut, întrucât explozia de la terminalul Baumgarten a provocat îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu gaze în perioada de iarnă.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuție în Austria pentru gazul natural venit din Rusia și Norvegia. Instalația, inaugurată în 1959 și având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul dintre principalele 'hub'-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei și sudul Germaniei. Terminalul este controlat de compania Gas Connect Austria, la care un pachet de 51% din acțiuni aparține grupului energetic austriac OMV.

Un purtător de cuvânt de la Gas Connect Austria a spus că deocamdată nu este clară amploarea pagubelor provocate de explozia care a avut loc marți dimineața, adăugând că nu știe dacă au fost depuse cereri de despăgubiri împotriva companiei.

'Am revenit la un regim normal de funcționare. În prezent, ne îndreptăm atenția spre identificarea cauzei incidentului și evaluarea a ceea ce trebuie făcut în continuare pentru a repara instalația', a declarat purtătorul de cuvânt de la Gas Connect Austria.

Livrările de gaze către Rusia spre Italia au fost reluate în noaptea de marți spre miercuri, după ce, în urma exploziei de marți, care s-a soldat cu un mort și rănirea mai multor persoane, Italia a anunțat că este pregătită să declare stare de urgență. Miercuri, prețul la energie pentru ziua următoare era de aproximativ 26 de euro/megawați oră, o scădere de 65% comparativ cu prețul înregistrat marți.

Ucraina a anunțat și ea că tranzitul gazelor naturale rusești spre consumatorii europeni a revenit la valori normale, după ce, marți, volumul livrărilor a scăzut cu 23%, ca urmare a exploziei la terminalul din Austria. La rândul său, Slovacia a confirmat că livrările de gaze dinspre terminalul din Austria au revenit la normal.

Facilitatea din Austria transportă echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei.

În replică, oficialii ruși au atras atenția că explozia de la terminalul din Austria evidențiază necesitatea ca proiectele de gazoducte ale grupului Gazprom să avanseze.

'Acest accident arată cât de importante sunt livrările sustenabile de gaze naturale pentru Europa și cât de gravă este problema sustenabilități întregului sistem energetic', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Grupul rus Gazprom, care marți și-a redirecționat livrările de gaze după explozia de la terminalul din Austria, intenționează să construiască două noi gazoducte pentru a livra gaze naturale Europei, via Marea Baltică și Marea Neagră, ocolind însă actualele țări de tranzit, Ucraina, Polonia și Belarus.

În schimb, Comisia Europeană consideră că planurile Rusiei subminează eforturile UE de reducere a dependenței față de gazele rusești.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău