LIVE/VIDEO | Misiunea spațială istorică a NASA și SpaceX a fost amânată din cauza vremii

  • 27 Mai 2020 23:28
LIVE/VIDEO | Misiunea spațială istorică a NASA și SpaceX a fost amânată din cauza vremii

Transmisiune live de la Centrul Spațial Kennedy, Statele Unite ale Americii.

UPDATE: Lansarea istorică programată pentru această seară a SpaceX și NASA a fost amânată din cauza condițiilor meteo. Reluarea lansărilor de astronauți de pe pământ american, cu tehnologie americană, după o pauză de aproape 10 ani de la retragerea din uz a flotilei de navete spațiale, a fost amânată pentru 30 mai.

SpaceX și NASA scriu o pagină în istoria cuceririlor spațiale prin reluarea lansărilor de astronauți de pe pământ american, cu tehnologie americană, după o pauză de aproape 10 ani de la retragerea din uz a flotilei de navete spațiale, perioadă în care lansările spre ISS au fost asigurate de Rusia prin binomul rachetă-capsulă Soyuz, potrivit Agerpres.

NASA a deținut în mod tradițional și a exploatat întotdeauna vehiculele sale spațiale. Dar aceasta este o capacitate la care a renunțat în 2011, când a retras ultima dintre navele spațiale. Agenția intenționează acum să contracteze toate transporturile viitoare ale echipajelor pe orbita terestră.

Capsula Crew Dragon 

În 2016 NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauților spre și dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei cargou Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauți, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauți. Această capsulă este lansată în spațiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon cât și racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanțial reduse. Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgență conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat că acest sistem funcționează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an.

Spre deosebire de modelul Cargo Dragon, capsula Crew Dragon dispune de o serie de eleroane pentru stabilitate și panouri solare montate direct pe carenă.

Cine sunt cei doi astronauti care pleaca în misiune la bordul SpaceX Dragon

La data de 30 martie 2020, SpaceX a încheiat cu succes un test complet integrat al aparaturii de zbor și sistemelor de siguranță de la bordul capsulei Crew Dragon, etapă premergătoare misiunii Demo-2. Astronauții NASA Bob Behnken și Doug Hurley au participat la test. Acest test a inclus și verificarea combinezoanelor spațiale, inspecții tehnice ș.a.m.d.

Misiunea Demo-2 are un echipaj format din doar doi astronauți și, ca să nu fie nimeni supărat, amândoi sunt comandanți. Bob Behnken și Doug Hurley sunt veterani ai corpului NASA de astronauți, fiecare cu câte două misiuni spațiale în CV. Behnken va fi comandantul de operațiuni comune al misiunii, în timp ce Hurley a fost desemnat comandantul capsulei Crew Dragon.

Robert "Bob" L. Behnken, 49 de ani, a participat la două misiuni pe Stația Spațială Internațională și a ocupat funcția de Astronaut Șef al NASA din 2012 până în 2015. Prima sa misiune a fost STS-123, pentru transportul în spațiu a modulului laborator Kibo, produs de Japonia și anexat stației orbitale în 2008. A doua sa misiune în spațiu a fost STS-130, desfășurată cu naveta spațială Endeavour în scopul transportării la ISS a modulului Tranquility. Behnken a desfășurat cu succes 6 ieșiri autonome în spațiu și a petrecut în spațiu 29 de zile.

Născut la St. Ann, Missouri, Behnken este colonel al U.S. Air Force și pilot de încercare cu un doctorat obținut la Caltech în inginerie mecanică. El s-a alăturat corpului de astronauți al NASA în iulie 2000 și este căsătorit cu Megan McArthur (tot astronaut al NASA). Cei doi au împreună un băiat.

Douglas G. Hurley, 53 de ani, este un colonel în rezervă al U.S. Marine Corps care s-a alăturat astronauților NASA în 2000, fiind coleg de promoție cu Behnken. Hurley a participat la două misiuni - misiunea STS-127 pe naveta Endeavour în 2009 și respectiv STS-135 pe naveta Atlantis în 2011. Ambele misiuni au avut ca principal obiectiv aprovizionarea stației orbitale. Cea de-a doua misiunea a lui Hurley a fost și ultima desfășurată cu navetele spațiale înainte de scoaterea lor din uz.

Hurley este originar din Apalachin, New York și a fost pilot și pilot de încercare în cadrul U.S. Marine Corp. Are o diplomă în inginerie civilă de la Universitatea Tulane din Louisiana și este căsătorit tot cu o colegă astronaut, Karen Nyberg. Împreună au un fiu. Hurley a petrecut 27 de zile în spațiu.

Drumul spre Stația Spațială Internațională

În cadrul misiunii Demo-2, capsula Crew Dragon va ajunge la stația spațială la aproximativ 19 ore după lansare.

După aprinderea motoarelor, capsula Crew Dragon va ave anevoie de 12 minute pentru a se poziționa pe orbita sa inițială. Prima treaptă a rachetei Falcon 9 va ateriza în mod controlat pe o barjă cu pilot automat din Atlantic, urmând să fie reutilizată.

Apoi, Crew Dragon va petrece aproximativ 12 ore urmărind stația orbitală, mărindu-și gradual orbita până la altitudinea de 400 de kilometri unde se află laboratorul spațial.

Dacă totul va decurge conform planului, Crew Dragon va andoca la ISS joi, 28 mai, la ora 15:29 GMT. Capsula se va alinia pentru andocarea la portul modulului Harmony al ISS. Deși Crew Dragon este concepută să poată andoca în mod autonom, Douglas Hurley va prelua comanda manual pentru a testa sistemele de zbor ale vehiculului.

Cât va dura misiunea

Este greu de spus. NASA și SpaceX nu au dat publicității o dată exactă pentru revenirea pe Pământ a capsulei Crew Dragon și încheierea misiunii Demo-2. Se știe însă că misiunea va dura cel puțin o lună și cel mult 4 luni. Durata sa exactă depinde de o serie de factori.

În primul rând, durata misiunii depinde de modul în care se va comporta capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți la bord. Dacă capsula se va comporta conform planurilor, nu vor exista îngrijorări care să necesite scurtarea timpului misiunii.

În al doilea rând, durata misiunii Demo-2 va depinde și de misiunea imediat următoare, denumită Crew-1, care va fi prima misiune operațională desfășurată de SpaceX cu astronauți NASA la bord. Capsula pentru misiunea Crew-1 este în curs de construcție. La bordul ei se vor afla 4 astronauți care vor porni spre ISS în a doua parte a acestui an.

Un lucru este însă sigur. Capsula Crew Dragon este dotată cu panouri solare care pot funcționa în condiții optime doar 119 zile în spațiu. Astfel, dacă totul merge perfect, misiunea se va încheia cu siguranță undeva în cursul toamnei.

Costume noi de astronaut pentru echipajul misiunii

Misiunea Demo-2, care semnalează revenirea la lansări spațiale cu echipaj uman de pe pământ american și cu tehnologie americană, mai propune o premieră - cei doi piloți ai NASA care vor urca la comanda capsulei Crew Dragon vor dispune de noi costume spațiale concepute tot de compania lui Elon Musk, SpaceX, conform Space.com.

Noile costume albe ce vor fi purtate de astronauții Bob Behnken și Doug Hurley sunt complet diferite de costumele portocalii cu care se echipau astronauții în era navetelor spațiale construite de NASA.

Aceste costume sunt niște combinezoane dintr-o singură bucată, ce lasă o libertate de mișcare mult mai mare față de costumele voluminoase folosite anterior și care poartă denumirea de ACES (acronimul de la Advanced Crew Escape Suit). De fapt, aspectul acestor noi costume este atât de "SF" prin comparație cu ce eram obișnuiți încât, după prezentarea lor în 2018, Elon Musk a postat personal câteva mesaje pe Instagram pentru a-i liniști pe utilizatorii îngrijorați că aceste costume nu le vor asigura astronauților protecția de care au nevoie. "Funcționează, în mod clar, foarte bine. Poți să intri în camera de vid purtând un astfel de model și totul este bine", scria Musk.

Cei doi astronauți care vor participa la misiune, veterani ai spațiului în misiuni NASA, și-au exprimat la rândul lor părerea despre aceste combinezoane și au semnalat diferențele față de modelele cu care erau obișnuiți.

"Acest costum (creat de SpaceX) este în mod semnificativ diferit față de costumele pe care le purtam pe navete (ACES)", a comentat Doug Hurley, care a participat la misiunile STS-129 și STS-135 cu vechile navete spațiale americane. De asemenea, el a mai susținut, într-o conferință de presă desfășurată la 1 mai că aceste costume noi sunt diferite și de cele rusești, Sokol, însă a precizat că nu a fost niciodată echipat complet cu un costum Sokol pentru că acestea erau ținute în rezervă, pentru situații de urgență pe ISS, în perioada în care s-a aflat pe stația orbitală.

Costumele concepute de SpaceX au fost supuse aceluiași regim de teste riguroase la care au fost supuse și combinezoanele portocalii ale NASA dar și costumele rusești Sokol. "Costumele sunt verificate să nu existe scurgeri și să fie perfect etanșe, este verificat sistemul de comunicații încorporat, și în general, echipa se asigură că totul este în stare perfectă de funcționare până la plecarea în misiune", a susținut Hurley.

Mai mult decât atât, două dintre costumele create de SpaceX au fost deja testate în spațiu, înainte de a fi purtate de oameni. Unul dintre ele se află pe manechinul "pilot de încercare" al automobilului Tesla lansat spre Marte cu o rachetă Falcon Heavy în 2018, iar un alt astfel de costum l-a îmbrăcat pe manechinul Ripley, care a fost folosit în prima misiune de încercare (Demo-1) a capsulei Crew Dragon, misiune ce a presupus lansarea capsulei și andocarea la ISS și s-a încheiat cu succes în 2019.

Iar dacă vi se pare că aceste costume par parcă desprinse din marile filme SF produse la Hollywood, nu sunteți departe de adevăr. Designerul acestor costume este nimeni altul decât legendarul realizator de costume de la Hollywood Jose Fernandez, care a conceput costumele unor filme precum "Wonder Woman", "Wolverine", "Batman vs. Superman" sau "Captain America: Civil War."

Bob Behnken a adăugat, la rândul său, că vechile costume portocalii au devenit între timp simboluri ale erei navetelor spațiale și a precizat că același lucru se va întâmpla probabil și cu noile costume albe concepute de SpaceX. "Ambele (costume) sunt un succes, cred, în ceea ce privește potențialul lor de a deveni simboluri ale misiunilor în spațiu", a susținut el.

În plus, conform celor doi astronauți, costumul creat de SpaceX prezintă un uriaș avantaj față de generațiile anterioare de costume spațiale: "o fidelitate suficient de ridicată, din perspectiva folosirii lor în antrenamente, încât amândoi, eu și Doug, putem sta în capsulă și ne putem costuma singuri și apoi putem trece printr-o situație sau scenariu în care costumele se umflă (pentru a asigura presiunea necesară funcționării organismului uman în vidul spațiului n.r.)".

SpaceX a păstrat secrete o serie de caracteristici de design ale costumelor, dar a precizat că aceste costume sunt concepute pentru a fi în simbioză cu sistemele computerizate de comandă ce vor fi folosite de astronauți pentru a monitoriza sistemele de bord ale capsulei Dragon Crew și pentru a naviga până la ISS. Conform NASA, costumele au fost personalizate de SpaceX în funcție de solicitările și preferințele celor doi astronauți care vor pleca în misiune.

NASA, SpaceX Simulate Upcoming Crew Mission with Astronauts

Costumul creat de SpaceX "este conceput să fie funcțional, ușor și să ofere protecția necesară în cazul unei depresurizări accidentale a capsulei", conform NASA. Protecția împotriva depresurizării va fi similară celei asigurate de costumele portocalii ACES, care sunt prevăzute cu sistem de urgență pentru susținerea respirației și devin complet presurizate în cazul în care cabina pierde oxigen.

"Un singur punct de conexiune din zona coapsei atașează sisteme de menținere a vieții, inclusiv conexiuni pentru circulația aerului în costum și circuite de energie. Casca este produsă personalizat folosind tehnologie de imprimare 3D și include valve integrate, mecanisme pentru deschiderea și închiderea vizierei, și microfoane încorporate în structura sa", conform NASA.

Aceste costume nu sunt însă concepute pentru activități extravehiculare. Pentru acest gen de activități, astronauții vor continua să folosească așa-numitele costume EMU (acronimul de la Extravehicular Mobility Unit), ce erau folosite și în perioada navetelor spațiale și au fost concepute pentru a asigura o perioadă de 8 până la 10 ore de activitate în regim de microgravitație și de vid cosmic, oferind și protecție împotriva radiațiilor.

La rândul ei, NASA lucrează la noi versiuni modernizate de costume spațiale care să fie optimizate pentru activități în mediul selenar și care vor fi folosite în programul spațial Artemis, ce are ca obiectiv revenirea astronauților pe Lună în 2024. Dacă totul va decurge conform planului, NASA va testa aceste noi costume pe ISS în 2023.

În viitor echipajele spațiale vor putea fi completate cu clienți privați

Lansarea este un moment cheie în strategia NASA de a schimba modul în care își desfășoară activitatea spațială.

Programul său de deschiedere spre echipajele comerciale, inițiat în 2010, a selectat atât compania SpaceX cât și Boeing pentru a dezvolta servicii de transport spațial.

Acordul cu companiile înseamnă că acestea pot vinde, de asemenea, locuri în vehiculele lor către alte agenții spațiale, companii sau către persoane înstărite.

Pentru moment, acest parteneriat acoperă doar zboruri la câteva sute de kilometri deasupra Pământului, către ISS, dar în cele din urmă, scopul este de a extinde conceptul la zboruri spațiale mai lungi.

Președintele SUA, Donald Trump, participă la lansare

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, va asista la lansarea în spațiu a doi astronauți ai NASA la bordul unei rachete a companiei SpaceX, la 27 mai, din Florida, acesta fiind primul zbor cu echipaj uman care decolează de pe teritoriul american după anul 2011, a anunțat sâmbătă Casa Albă, citată de agenția AFP, potrivit Agerpres.

„Destinul nostru, dincolo de Pământ, nu este doar o chestiune de identitate națională, ci o chestiune de securitate națională”, a declarat Donald Trump într-un comunicat.

 

sursa text: DIGI24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:5,66 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
23
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău