LIVE | Veterani ai războiului de pe Nistru și tineri unioniști protestează la Aeroportul Chișinău, în așteptarea lui Dmitri Rogozin

  • 28 Iulie 2017 13:56
LIVE | Veterani ai războiului de pe Nistru și tineri unioniști protestează la Aeroportul Chișinău, în așteptarea lui Dmitri Rogozin

Un grup de veterani ai războiului de pe Nistru și tineri din cadrul organizației Unirea-ODIP protestează astăzi la aeroportul Chișinău, în așteptarea avionului cu care urmează să vină vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cerând să-i fie interzisă intrarea în Republica Moldova.

Ei l-au criticat și pe președintele Igor Dodon, pentru deschiderea pe care o are acesta față de vicepremierul rus.

Totodată, peste 1600 de persoane au semnat până acum, timp de 5 zile, o petiția on-line prin care se cere declararea vice-premierului rus, Dmitri Rogozin, ”persona non-grata” în Republica Moldova și interdicție de intrare pe teritoriul țării noastre. Printre inițiatorii acesteia se numără mai mulți reprezentanți ai societății civile, care le-au cerut astăzi autorităților de la Chișinău să le ia în considerare solicitările. Directorul IDIS ”Viitorul„, Igor Munteanu:

„Noi credem că Dmitri Rogozin insultă cetățenii Republicii Moldova atunci când pune la îndolală suveranitatea și independența, dreptul de a lua decizii suverane atunci când ne apropiem de Uniunea Europeană. Este extrem de important ca Republica Moldova să se alinieze sancționilor internaționale ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite care privesc niște oficial ruși, care au făcut o faptă detestabilă de încurajare și de susținere a separatismului”

Protestatarii scandează „Armata rusă – afară! Dodon – trădător! Afară, afară, cu dușmanii din țară!”.

„Președintele al cui este? El nu al poporului nostru, noi n-am votat pentru el. Poate să-și ia prietenul care vine astăzi și să se ducă înapoi în Moscova. Ăsta nu e președinte, dar rușinea Moldovei”, spune unui dintre veteranii manifestanți.

 

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău i-a atras atenția  ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, asupra inoportunității organizării în mod unilateral a unor manifestații consacrate acestei aniversări, cu participarea artiștilor și delegațiilor oficiale din Federația Rusă. Autoritățile de la Chișinău au subliniat că astfel de acțiuni pot prejudicia relațiile moldo-ruse.

În seara zilei de ieri, mai mulți politicieni și artiști ruși, care urmau să participe la ceremoniile organizate de administrația separatistă de la Tiraspol nu au fost lăsați să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt a provocat  nemulțumirea vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a cerut Ambasadei ruse din Republica Moldova să intervină de urgență pentru a soluționa acest incident. De asemenea, președintele Igor Dodon a și-a cerut scuze de la cei implicați în incident și a amenințat că „cei care poartă vina pentru asemenea acte arbitrare” vor fi pedepsiți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău