LIVE TEXT/VIDEO | Prezența la vot în timp real la alegerile parlamentare. Rata de participare mult mai mare comparativ cu anul 2014

  • 24 Februarie 2019 13:10
LIVE TEXT/VIDEO | Prezența la vot în timp real la alegerile parlamentare. Rata de participare mult mai mare comparativ cu anul 2014

În Republica Moldova, peste 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați astăzi la urne pentru a alege un nou Legislativ.

 

UPDATE 14:00: Aproape o treime din alegători și-au exprimat dreptul la vot. Până la această oră au votat 32% sua apropape 920 mii de alegători. Femeile au votat în proporție de 52% de față de 48% de alegători de gen masculin. A crescut numărul alegătorilor cu vârsta 41-55 ani (25,57%), față de cei mai tineri 18-25 de ani (6,92%). 

UPDATE 13:00 Briefingul de presă al CEC:

Comisia Electorală Centrală a anunțat că rata de participare la vot până la ora 13 este de 27 la sută, mult mai mare comparativ cu alegerile parlamentare din anul 2014, când la această oră au votat circa 21% dintre alegători.

În același timp, la secțiile de votare deschise peste hotarele țării până la ora 13:00, au votat circa 27 de mii de cetățeni moldoveni. 

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat că în unele secțiile de votare din afara R. Moldova s-au format cozi. Este vorba despre secțiile de votare din Frankfurt, Bologna, Modena, Parma. 

Peste oră își vor începe activitate își secțiile de votare din SUA și Canada. 

UPDATE 12:00 Aproape 600 mii de persoane și-ai exprimat dreptul la vot până la acestă oră, ceea ce înseamnă 21% din alegători.

Femeile (50,74%) au depășit ca și participare numărul bărbaților (49,26%) în acest moment, iar cei mai activi rămân afi persoanele   cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani (40,19%), iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta de la 18 la 25 de ani (5,74%).

UPDATE 11:00 Într-o singură oră s-a dublat numărul alegătorilor la urnele de vot. 

Până la ora 11:00 s-au prezentat la vot peste 409 mii de persoane sau 14% dintre alegători înscriși în listele electorale. 

Peste 50% dintre persoanele care au votat sunt bărbați, iar peste 49% - femei.

UPDATE 10:00 Aproape 242 de mii de persoane s-au prezentat până la această oră la urnele de vot pentru a-și alege deputații, ceea ce reprezintă 8,57% dintre alegătorii înscriși în listele electorale.

Datele Comisiei Electorale Centrale, prezentate în regim online pe siteul instituției arată că cea mai mare rată de participare la vot se atestă în raionul Rezina – aproape 11%, iar cea mai mică în municipiul Chișinău – 5,9%.

Cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani – 44,9%, iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta de la 18 la 25 de ani – 5,2%. Peste 51% dintre persoanele care au votat sunt bărbați, iar peste 48% - femei.

LIVE TEXT/VIDEO | Prezența la vot în timp real la alegerile parlamentare. Rata de participare mult mai mare comparativ cu anul 2014

UPDATE 09:05 La această oră, și-au exprimat dreptul la vot peste 123 mii de alegători sau 4,4% din numărul total al acestora. Ponderea bărbaților este de peste 51%, iar a femeilor - de peste 48%. 

UPDATE 08:35 Potrivit tabelului online al Comisiei Electorale Centrale, la ora 08.30, numărul cetățenilor participanți la alegeri era de peste 70 de mii sau 2,60% din numărul total al alegătorilor.

UPDATE 08:07 Datele prezentate în regim online arată că la această oră s-au prezentat la secțiile de votare peste 52 de mii de alegători, ceea ce reprezintă circa 1,8% din total.

UPDATE 07:30 Comisia Electorală Centrală (CEC) susține primul briefing al zilei în cadrul căruia au fost prezentate date privind prezența la vot. Au fost deschise în total 2.141 secții de votare în total, 123 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele R. Moldova, au fost tipărite 13 844 988 de buletine de vot și au fost acreditați 3 389 de observatori naționali și 776 de observatori internaționali. Pe circumscripția națională participă 15 concurenți electorali, iar în cele 51 uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți electorali. 57 de candidați sunt independenți, iar 264 reprezintă o formațiune politică. Potrivit președintei CEC, Alina Russu au fost deschise toate secțiile de votare de pe teritoriul R. Moldova și funcționează în regim normal. Din cauza diferenței de fus orar, prima secție de votare a fos deschisă, la miezul nopții, la Tokyo, Japonia, iar ultimele vor fi deschise în Canada și SUA.

Pentru alegătorii dn stânga Nistrului au fost deschise 47 de secții de votare pentru circumscripții uninominale 47 și 48 pe teritoriul aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților R. Moldova. Cetățenii aflați peste hotare pot afla mai multe informații despre alegeri accesând diaspora.votează.md. Datele privind validarea referendumului vor fi făcute publice de către CEC după ce va primi procesele verbale și va anunța dacă referendumul a fost validat după ce va fi depășit pragul de o treime privind prezența la vot. În secțiile de votare este interzisă fotografierea buletinelor de votare și scoaterea acestora în afara secțiilor de votare. Primele date preliminare privind rezultatele alegerilor vor fi prezentate la ora 22:00. Următorul briefing va avea loc la ora 13:00. 

Concomitent cu alegeri parlamentare, va avea loc și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputați și a posibilității retragerii mandatelor acestora înainte de termen. Alegerile se desfășoară, în premieră, în conformitate cu sistemul electoral mixt, criticat dur de Comisia de la Veneția, de Uniunea Europeană și de alte instituții internaționale. 

Secțiile de votare s-au deschis în această dimineață la ora 7:00, iar cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne până la ora 21:00. Alegerile parlamentare au loc pentru prima dată în baza unui sistem de vot mixt, în care 50 de deputați sunt aleși pe liste de partid, iar 51 în baza votului uninominal.

Concomitent cu alegerile parlamentare, în R. Moldova are loc și un referendum consultativ, la care oamenii sunt chemați să se pronunțe în privința reducerii numărului de deputați și a posibilității retragerii mandatelor deputaților prin plebiscit.

Autoritățile moldovene au deschis 2141 de secții de votare. În afara țării va fi un număr record de secții - 123, totuși prea puține pentru cei aproximativ 800 de mii de cetățeni plecați din țară, potrivit opoziției și societății civile.

În România vor fi deschise 12 secții de votare: două în București și câte una la Iași, Suceava, Bacău, Galați, Constanța, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara.

Începând cu ora 15.00, cel puțin doi membri ai biroului secției de votare se vor deplasa cu urna mobilă de vot și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul. Aceștia pot fi însoțiți de observatori, presă sau de polițist în caz de necesitate.  Persoanele care votează cu urma mobilă vor fi înscriși într-o listă electorală suplimentară, pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secției de votare. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face mențiunea: „Votat la locul aflării”.

Scrutinul fi monitorizat de aproape 4200 de observatori naționali și internaționali.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău