LIVE TEXT & VIDEO | Deputat de la București: Unirea R.Moldova cu România trebuie să se facă după modelul german - prin vot în ambele parlamente

  • 25 Martie 2018 13:51
LIVE TEXT & VIDEO | Deputat de la București: Unirea R.Moldova cu România trebuie să se facă după modelul german - prin vot în ambele parlamente

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat la Chișinău că ReUnirea este o chestiune de demnitate națională. Liderul PMP a spus, în cadrul unei ample manifestații unioniste în Republica Moldova că Moldova este parte a României, iar ReUnirea trebuie să devină obiectiv de țară al României, după aderarea la NATO și UE.

13.45: Constantin Codreanu (PMP): În 2012 organizăm aici prima conferință de presă a Platformei Acțiunea 2012, a noului val de unioniști din R.Moldova. Unirea R.Moldova cu România trebuie să se facă după modelul german: prin vot în ambele parlamente.

13.39: Constantin Toma (primar, Buzău): Sunt primarul primului oraș din România care a semnat declarația de Reunire. Un popor nu poate fi despărțit pentru totdeauna.

13.34: Nicolae Dabija: Dumnezeu să ne ajute ca din două țări să facem una! R. Moldova este un proiect eșuat. Dacă la începutul anilor 90 am fi avut oameni cu voință politică și la București și la Chișinău, Unirea s-ar fi produs! Dacă nu erau cei doi mari bandiți - Stalin și Hitler - azi România era cea mai bogată țară. Sfatul Țării 2 face următoare propunere: întrucât Igor Dodon încearcă să aducă R.Moldova în război civil, propunem sa fie lichidată funcția de președinte al RM.

13.16 Maria Ciobanu (PLDM): Trăiesc un sentiment profund de mândrie. Basarabia vrea să se întoarcă la Țara-mamă. Este o rușine pentru Parlamentul de la Chișinău pentru că n-a dorit să organizeze o ședință solemnă dedicată acestui eveniment. Noi avem un ideal comun - revenirea l

13.13: Andrei Daniel Gheorghe (PNL): Unirea nu este o alegere, este o trăire un destin. Acum 100 de ani s-au jertfit și au reușit. Azi să fiți dedicați idealului național. În Europa nu pot exista două state românești. Suntem un singur neam. Unirea este viitorul. Eu cred în Unire. Ea este destinul generației noastre.

13.07: Dorin Chirtoacă (PL): A venit timpul să trecem Prutul liber, fără vamă și grăniceri. Așa cum locuitorii Berlinului au dat jos zidul așa și noi trebuie să dăm jos zidul de la Prut. În 1989 a venit renașterea națională. În 1991 a venit independența, ca un prim pas spre Unire. În 2018 trebuie să cerem Unirea. Astăzi suntem o mare de oameni care cer Unirea. Unirea nu înseamnă doar pensii și salarii mai bune și o cale mai scurtă spre NATO și UE.  Unirea este un ideal - icoana neamului românesc.

13.04: Dan Barna (USR): Memoria unui popor se bazează pe patriotism. Sincer cred că locul Basarabiei este în UE împreună cu România. Trebuie să avem încredere și speranță pentru acest ideal pe care îl avem astăzi. După 100 de ani avem același ideal - Unitatea românilor.

13.00 Traian Băsescu (PMP): Foarte mulți în România nu știu de ce Piața din Chișinău se numește PMAN. Aici în 1989, românii din R.Moldova au dat bătălia pentru limba română. Venim acum cu al doilea mare eveniment. Noi cerem parlamentelor de la București și Chișinău să voteze din nou Unirea. Unii spun că e greu să faci Unirea? Dar acum 100 de ani, românilor le-a fost mai ușor? Este o chestiune de demnitate națională reîntregirea Țării. Moldova este parte a României. Unirea este cea de care are nevoie și România și R.Moldova. Dacă România a avut 2 mari obiective 1) - să-și asigure securitate si a intrat in NATO. 2) - sa-si asigure prosperitate si a aderat la UE. Al treilea obiectiv de țară trebuie să fie reUnirea.

12.56: Ion Hadârcă: Unire frați români! Se părea că în condițiile sărăciei, separatismului, furtului miliardului, nu putea să se întâmple nimic în anul Centenarului. Dar iată că avem astăzi această Adunare și aceste declarații, etc. Trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul șoi Țara Românească!

12.55: Dan Tudorache (primar sector 1, București): Noi spunem Da Unirii

12.52: Vitalia Pavlicenco (PNL, R.Moldova): Tot mai multe localități îmbrățișează idealul sacru al Unirii. La 100 de ani de la Marea Unire din 1918, suntem tot mai aproape de realizarea seculară a românilor. Împreună să luptăm pentru Unire, mai ales că acest deziderat este împărtășit de românii de pe ambele maluri ale Prutului.

12.50: Valentina Căpățână (primar Sârma, Leova): În România ori de câte ori merg, mi se spune ”Bine ați venit acasă”. Atunci de ce este graniță la Prut? Unire!

12.44: Vladimir Susarenco (primar Sadova, Călărași): Mă bucur că aici printre sutele de drapele ce simbolizează Unirea este și cel de la Sadova. Peste 600 de sadoveni din satul nostru doresc Unirea. Grădinița satului a fost reparată din banii guvernului român. cum să nu-ți dorești Unirea?. Pentru România Mare, puternică și Unită!  

12.43: Marcel Snegur (primar Parcova, Edineț): Sunt mândru că exemplul nostru a fost urmate de atâtea localități. Nordul Vrea Unire. Mâine trebuie să fim în România Mare!.

12.34: George Simion (Acțiunea 2012): Vă vorbește un  moldovean de la Focșani. Vrem unirea moldovenilor și a românilor într-un singur stat. Astăzi Dumnezeu este și moldovean și român. Azi e Bunavestire. 2018 trebuie să fie un an al Unirii. Trebuie să fim foarte tari. trăim clipe de mare cumpănă. Trebuie să rupem o dată sârma ghimpată de la Prut (se scandează: Jos hotarul de la Prut). Mulți s-au temut ca Adunarea de azi să nu fie confiscată de un partid. Iată că astăzi toți politicienii sunt împreună aici.

 

12.28: Vlad Bilețchii (ODIP): PMAN este piața demnității naționale. Aici au stat Grigore Vieru, Leonida Lari ș.a. Avem o datorie sfântă. Propaganda sovietică mai persistă la noi. Trebuie să combatem toate aceste manipulări. Noi zicem Da Unirii.

12.17: Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova ”Limba noastră” și a imnului național al României ”Deșteaptă-te, române!”. Actorul și regizorul Sandu Grecu, președintele Uniunii teatrale din R.Moldova a explicat ce înseamnă să fii unionist, în opinia sa, toleranță, drepturi și valori, Europa. Manifestanții scandează și cer Unire.

12.00: Zeci de mii de oameni s-a adunat duminică, 25 martie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu tricolorul în mâini și scandând lozinci unioniste, oamenii continuă să vină la Marea Adunare Centenară din capitala Republicii Moldova.

Printre manifestanți sunt primarii celor 140 de localități din stânga Prutului care au semnat Declarația simbolică de unire cu România, simpatizanți și militanți pentru Unire, liderii organizațiilor unioniste, oameni de cultură, politicieni reprezentând partidele pro-europene și unioniste, precum și deputați din primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic.

La Adunarea Centenară de la Chișinău și-au anunțat prezența liderii unor partide politice din România cu reprezentare parlamentară: Titus Corlățean (PSD), Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR) și Traian Băsescu (PMP).

Sursa VIDEO: Privesc.EU

La Chișinău este organizată astăzi o amplă manifestație dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Denumită simbolic "Marea Adunare Centenară", manifestația are loc cu două zile înainte de 27 martie, data la care a avut loc evenimentul istoric și va reuni români de pe ambele maluri ale Prutului. 

La nivel oficial, însă în Republica Moldova nu va fi organizată nicio acțiune pentru sărbătorirea Unirii de acum 100 de ani.

Marea Adunare Centenară are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, locul în care acum aproape 30 de ani începea mișcarea de renaștere națională și erau organizate primele întruniri pentru revenirea la valorile strămoșești. 

La manifestație care va aduna cetățeni ai Republicii Moldova care simt românește, dar și români de pretutindeni, vor participa primarii localităților care au semnat Declarația simbolică de unire cu România, precum și politicieni.

La Adunarea Centenară de la Chișinău, și-au anunțat prezența liderii partidelor politice din România, cu excepția UDMR: Traian Băsescu, Ludovic Orban, Titus Corlățean și Dan Barna.

Din Republica Moldova, la eveniment vor participa reprezentanții partidelor pro-europene de opoziție și ai partidelor unioniste. Politicienii aflați la putere în Republica Moldova nu au dat curs invitației de a lua parte la aceasta Adunare.

La nivel oficial pe 27 martie, în R. Moldova nu va fi  organizată nicio acțiune, iar Partidul Socialiștilor, prorus, a cerut instituțiilor de forță să oprească pătrunderea în țară a ceea ce ei au numit „provocatori din statul vecin”.

O delegație a Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova va participa însă pe 27 martie la ședința solemnă organizată la București de cele două camere reunite ale Parlamentului României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău