LIVE TEXT! Procedura de investire a noului guvern

  • 30 Iulie 2015 17:26
LIVE TEXT! Procedura de investire a noului guvern

UPDATE:Valeriu Streleț: Vă mulțumesc pentru dezbaterile civilizate, care sunt un semn de maturitate. Mizez foarte mult pe spiritul de echipă în Guvern și pe sinergia dintre Parlament și Cabinetul de Miniștri. Am toată încrederea în echipa guvernamentală în condițiile deloc simple în care se află Republica Moldova. Sunt sigur că prin solidaritate și consacrare…

UPDATE:

Valeriu Streleț:
Vă mulțumesc pentru dezbaterile civilizate, care sunt un semn de maturitate. Mizez foarte mult pe spiritul de echipă în Guvern și pe sinergia dintre Parlament și Cabinetul de Miniștri. Am toată încrederea în echipa guvernamentală în condițiile deloc simple în care se află Republica Moldova. Sunt sigur că prin solidaritate și consacrare deplină servirii țării vom reuși, împreună.

***
Vlad Filat (PLDM):
Vreau să anunț că PLDM, PDM și PL au semnat acordul creării majorității parlamentare.
Problema de bază pe care o avem în Republica Moldova este lipsa puterii. Când puterea nu este exercitată avem și dezordine și probleme cu care se confruntă oameni și care nu pot fi rezolvată. Această situație are la bază nefuncționalitatea instituțiilor. Nu trebuie să prezentăm scenarii apocaliptice dacă dorim ca problemele să fie rezolvate.

Totodată trebuie să spunem clar că suntem într-o criză. Nu doar economică sau bancară. Este mult mai complexă. Criză identitară avem cu prisosință, avem criză în administrație, criză la nivel de optimism pentru oameni ca să-și atingă scopurile atunci când și le propun. Consider că votarea guvernului este o temelie ca această criză să fie rezolvată.

Sarcina care revine acestui guvern este foarte complicată. În 2009 nu a fost mai ușor dar atunci am avut o încredere imensă din partea societății. Astăzi avem probleme deoarece încrederea din partea oamenilor este foarte mică și această încredere trebuie întoarsă prin acțiune. Doar prin constatarea problemelor și prin fluturarea drapelelor în țară nu va fi mai bine.

Imediat după instaurarea guvernului terbuie să ne pregătim de negocierile cu FMI și, respectiv, cu toți partenerii de dezvoltare. Este necesar ca reformele despre care am vorbit atât de necesare să fie rapid elaborate dar foarte bine echilibrate, analiza impactului fiind făcută profesionist și ulterior aprobate. Este absolut necesar ca cel puțin din când în când să lăsăm la o parte bătăliile interpartiinice cu elemente ideologice și să facem ceea ce este necesar ca societatea să fie consolidată.

Un rol important ține de redimensionarea nu doar o comunicării cu cetățenii din stânga Nistrului și pașilor pe care să-i facem ca acest proces de reglementare să nu fie sporadic. Dacă nu putem face pași mari să facem pași mici dar să realizăm acest obiectiv importante de reintegrare a țării.

Vreau să-i mulțumesc personal lui Valeriu Streleț. Valeriu Streleț cunoaște în cele mai mici detalii în ce stare este țara. Să-ți asumi această responsabilitate trebuie să ai și curaj și enormă responsabilitate.

***
Mihai Ghimpu (PL):
E o zi importantă pentru Republica Moldova. Astăzi AIE a reînviat și a ieșit din coma politică pentru a da startul reformelor. Sper că noul Guvern va conștientiza că actul guvernării înseamnă omul și dreptatea. PL a avut de făcut o alegere dificilă: imaginea partidului sau viitorul republicii. A fi la guvernare în Republica Moldova înseamnă să-ți știrbești imaginea. Dar la fel am conștientizat că fără PL la guvernare ar fi avut de suferit reformele.

Formarea AIE 3 înseamnă continuarea vectorului european care trenează. Și nu din vina guvernării. Avem conflict pe Nistru, avem deputați în parlament care reprezintă intereselor unor state ocupante.

Avem câteva priorități: eradicarea corupției, reforma justiiției, creșterea nivelului de trai a populației.

PL vrea o guvernare pentru oameni. Timp de peste 20 ani s-a guvernat doar pentru cei de la guvernare. Clasa politică nu conștientizează ca funcția ti-e dată pentru a ajuta oamenii. Doar prin reforme putem schimba această situație, în primul rând prin reforma conștiinței noastre. Doar așa ne vom apropia de obiectivul integrării europene.

Am insistat de mai multe ori pe aducerea unui procuror european și pe reformarea justiției. Nu am renunțat la aceste priorități și rămânem pe poziții. În discuțiile cu partenerii europeni am convenit ca UE să ne ajute cu experți.

Vom insista pe finalizarea anchetei privind fraudele de miliarde din sistemul financiar-bancar.

PL nu are de ce să fie la guvernare pentru ”treucă”. Doar prin reforme serioase, corectitudine și adevăr poți schimba lucrurile spre bine. Sper ca aceasta să înțeleagă și celelalte componente ale Alianței.

***
Marian Lupu:
Astăzi o zi mai specială ca și ședința curentă. Urmează să dăm un nou vot pentru viitorul țării noastre. RM este în fața unui nou început. Este important că avem o majoritate europeană clar și una cimentată. În baza acestui acord ne ținem de promisiunile făcute după alegerile generale locale care a vizat că până la sfârșitul lunii iulie va fi învestit un nou guvern.

Am tras concluziile și am înțeles că o susținere parlamentară permanentă este crucială pentru actul de guvernare. Este un guvern mult mai reprezentativ decât precedentul, care exprimă mult mai bine doleanța și dezideratul cetățenilor și gândesc că reprezintă mult mai bine vectorul european al țării noastre.

Pe lista acestui guvern sunt și nume mai vechi, cât și nume noi, dar toți împreună sunt sigur că această componență a guvernului merită sprijinul și votul de susținere a parlamentului. Țara are nevoie de stabilitate. Din punctul de vedere al fracțiunii noastre priritățile noului guvern trebuie să fie legate de problemele concrete ale cetățenilor, în special a părturilor care înregistrează venituri reduse, precum și reluarea discuțiilor cu partenerii externi.

Noul guvern trebuie să lupte cu două rele care afectează cardinal societatea – corupția și risipa. Avem nevoie de o justiție la nivel european și o administrație la standarde europene.Știm că cetățenii așteaptă răspunsuri la frauda din sectorul financiar-bancar. Noul guvern are misiunea să întărească acest sistem ca să nu ne mai confruntăm cu o situație similară.

Noul guvern trebuie să meargă spre Europa. Devine din ce în e mai limpede că țara nu mai poate fi întoarsă din drumul ei european. Acest parcurs va continua, întrucât misiunea noului guvern va fi să pună în aplicare Acordul de asociere cu UE. Este obligatoriu ca noul guvern să liberalizeze în continuare economia și să ridice obstacolele care în stau în fața creșterii economice și atragerii investițiilor.

***
Vladimir Voronin (PCRM):
Nu e nevoie de multă minte să distrugi și să-ti bați joc de ceea ce nu-ti aparține. Propun ca toate aceste 5 zile în care s-a votat pentru cele 5 Guverne de coaliție să fie declarate zile negre în istoria Republicii Moldova. Eu văd o problemă foarte serioasă: nu se face treabă în țară. Nu avem profesioniști în Guvern. Trebuie să scăpăm de situația când politicenii-oligarhi din umbră conduc cu miniștri. Altfel nu ieșim din criză.

Trebuie ca toți liderii partidelor din Parlament să ne așezăm la masa de discuții si să vedem cum scăpăm de situația deplorabilă în care ne-am pomenit. Am o întrebare. Cine garantează că miniștii aleși astăzi vor face treabă? Nu vom susține acest Guvern numit prin metode corupte. Însă sper că situația se va schimba.

***
Igor Dodon:
Asistăm astăzi la o ultimă încercare disperată de a salva viața unui pacient contaminat cronic de corupție și unionism Alianța pentru Integrarea Europeană. Ieri s-au împlinit 6 ani de câd ați preluat guvernarea în urma unei tentative de locvitură de stat la 7 aprilie 2009.

Ați monopolizat presa, au crescut datoriile externe garantate de guvern, fiecare cetățean este dator cu 1.800 de dolari. Au scăzut investițiile externe. Numărul locurilor de muncă a scăzut cu 130.000 de persoane, a crescut nivelul sărăciei, V-ați bătut joc de păturile social-vulnerabile. Ați încercat să distrugeți valorile noastre naționale prin înregistrarea minorităților sociale, prin distrugerea bisericilor.

În acești șase ani au fost patru guverne și niciunul nu și-a dus mandatul până la sfârșit. Acum încercați să convingeți societatea că acest guvern va fi mai bun. Nici voi nu credeți că va fi mai bun.
Cu ce vine candidatul la funcția de prim-ministru? Am așteptat soluții. Ați împărțit funcțiile doar. Nu vă doare capul de cetățeni.

Cui i-a venit ideea să dea Ministerul Educației Unioniștilor? Cui i-a venit în cap să dea Ministerul Apărării al unui stat neutru unui partid care vrea în NATO? Concluzia este clară – Republica Moldova este un stat capturat. Această AIE va dura 4-5 luni. Și asta o știți foarte bine.
Dle Streleț - ați urcat pe un fotoliu de ceară, care se va topi la toamnă. O să vă sacrifice ca pe Gaburici până la Crăciun. Unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate.

***
Sergiu Stati (PCRM):
Ni s-au închis microfoanele și nu ne-am putut programa pentru a adresa întrebări. Propun prelungirea sesiunii de întrebării-răspunsuri.

Vasile Bolea (PSRM):
Cred că deputații propuși la funcția de miniștri nu ar trebui să participe la vot pentru a evita conflictul de interese. Am sesizat CNI, președintele parlamentului și instituțiile vizate.

Liliana Palihovici (PLDM):
În lege e scris că dacă votul este unul de interes național, acesta are prioritate față de conflictul de interese. Nu e o situație care implică legături de rudenie. E o experiență larg răspândită în țările democratice.
***
Vasile Bolea (PSRM):
Ați cumpărat prin raioane consilieri pentru a vă vota președinții de raion. Cum veți lupta cu corupția politică și traseismul.

Streleț:
Pentru ca cineva să nu poată cumpăra prima soluție e ca cineva să nu se vândă. Nu cred că ar fi o soluție să i se taie mâna celui ce cumpără sau vinde. Dar, oamenii s-au vândut cu plăcere, pot să va dau și exemple de raioane.

Vasile Bolea (PSRM):
Instanțele de judecată sunt împărțite și subordonate politic oligarhilor de la guvernare. Ce veți face pentru modernizarea sistemului judecătoreși si un mai bun acces la procesul de justiție.

Vladimir Cebotari (Ministru desemnat al justiției, PD):
Reforma justitiției e o prioritate, inclusă și în Acordul de Asociere UE-RM.

***
Eugen Carpov:
Am remarcat un capitol referitor la transperaentizarea sectorului financiar bancar. Cu toți suntem martorii că societatea este bulbvresată de criza din sectorul bancar. Am constat că instutțiile naționale și cele regulaortiri și de drept au fost inapte să-și facă datoria. Nu au preîntâmpinat furtul din bani icetățenilro. Anul trecut conducerea guvernului a contacatat o comapnie internaționale pentru efectuarea unei investigații. Kroll a reușit să realzieze un prim raport preliminary despre situația din jurul celor trei bănci. A devenit evident că banii au fost furați prin scheme soficticate cu ajutorul unor companii din Republica Moldova și străinătate și pentru toți a fost clar că este necesară să fie continuată investigația. Cum comentați că începând cu luna aprilie nu s-a întâțmplat nimic cu faza a doua a investigației și dacă va rămâne o prioritate pentru guvern:
Valeriu Streleț: BNM a contractat compania Kroll. Aceeași entitate trebuie să inițiieze a doua fază. Parlamentul să întrebe BNM de ce ezită să inițieze a doua fază. Din poziția pe care urmează să o dețin voi aborda acest subiect. Pentru că îmi doresc ca această mare nedreptate să fie corectată. Companiile internaționale exzită să se mai lege cu Republica Moldova știind cât de ușor se scurg informațiile la noi și compania Kroll a avut din această cauză și o lovitură de imagine.
Eugen Carpov: Din câte cunosc decizia de contractare a fost luată nu de BNM ci îăn urma unor recomandări a Consiliului pentru stabilitate financiară.

***
Vladimir Voronin (PCRM):
În ce măsură acest program de activitate a Guvernului vă aparține și în ce măsură au participat la definitivarea lui viitorii miniștri?

Valeriu Streleț:
O parte a programului a fost scris înca la începutul lui 2015, de rând cu mai mulți miniști pe care îi vedeți aici, care s-au regăsit și în fostele dar și actualul Executiv. O parte a fost scrisă de mine, chiar înainte de ședință.

Vladimir Voronin (PCRM):
Ați utilizat de 27 de ori cuvântul corupție. Cum veți lupta cu corupția și cât de desinestătător veți fi în luarea deciziilor.

Valeriu Streleț: S
unt niște acțiuni curajoase și tranșante pe diferite domenii. E timpul să adoptăm o nouă strategie anticorupție pentru perioada 2015-2019, aplicând cele mai bune practici în domeniu, revizuind Constituția, delimtând competențele dintre structurile ce au misiunea de a combate corupția.

***
Lilian Carp (PL):
În Republica Moldova nu avem infrastructură sportivă. Ce veți întreprinde referitor la reabilitarea Stadionului Republican? Ce acțiuni veți întreprinde pentru reabilitarea Stadionului Republican și bazinului Locomotiv?

Valeriu Streleț:
Mai întâi de toate vom examina legalitatea demolării infrastructurii Stadionului Republican dar și stabilirea persoanelor care se fac vinovate de starea deplorabilă a acestuia. Vom
stabili modalitățile de finanțare suplimentară a Ministerului Tineretului și Sportului, pentru promovarea politicilor de tineret la standardele europene.

***
Valeriu Streleț despre fraudele din sistemul bancar:
În primul rând urmează a fi făcută public suma prejudiciului care a fost adusă statului. Pentru că se vehiculează diferite sume. Vrem să știm cât a cheltiut statul pentru a acoperi gaura, cât este recuperabil, cât nu poate fi recuperat.

Ce ține de soarta acestor instituții financiare este pe câmpul de competențe ale BNM. Vom avea demersuri către parlament pentru a organiza audieri și a veni cu cifre concrete cât costă menținerea băncilor și lichidarea acestora. Pentru că și la acest capitol sunt diferite speculații. Să-și facă treaba justiția și să-I identifice pe toți cei implicați.

***
Ina Șupac (PCRM):
Vă rog să spuneți de către cine este capturat statul Republica Moldova;

Valeriu Streleț:
”Avem grave deficiențe în activitatea unor instituții care trebuie să fie resetate. Și atunci când va dispare aceast dependență a unor instituții de control politic lucrurile vor reveni la normal și legea va fi în capul mesei. Fenomenele negative din justiție, din sectorul financiar-bancar le vom eradica cu hotărâre”, a declarat Valeriu Streleț.

***

Mihaela Spătaru (PLDM):
Mulți tineri moldoveni nu se pot angaja în câmpul muncii. Cu așa tempo-uri ne putem pomeni cu o generație pierdută. Ce prevede programul de guvernare în acest sens?

Valeriu Streleț: Avem programe, ca de exemplu PARE+1, avem în vedere acordarea de facilități fiscale a celor care angajează tineri. Vom promova politici de încurajare a tinerilor.


***
Andrei Neguță (PSRM):
În programul de guvernare la compartimentul ”politică externă” e scris că doriți să obțineți statutul de țară candidat la UE. Fals. UE nu va accepta nicio țară ca și candidat până în 2019. Vă învinuiesc că ați scris un punct populist.

Valeriu Streleț: E și normal, ca și opoziție să fiți sceptici. Obiectivul nostru ca până la finele anului 2017 angajamentele incluse în Acordul de Asociere UE-RM să fie îndeplinite integral.

Andrei Neguța (PSRM):
Timp de 20 de ani în sala de ședințe a Parlamentului cuvântul ”strategic” a stârnit reacții diferite. De ce ați exclus această sintagmă din aliniatul care se referă la relațiile cu Federația Rusă? Avem conflictul transnistrean. De ce încercați să subminați rolul Rusiei în acest diferend. Nu credeți că îi creați probleme D-lui Victor Osipov?

Valeriu Streleț:
Pe durata mandatul viitorului Guvern vom face tot posibilul pentru a normaliza relațiile cu Federația Rusă. Nimeni nu încearcă să minimizeze rolul acestei țări, chiar și în rezolvarea diferendului transnistrean, de rând cu Ucraina.

***
Valeriu Streleț:
„Situația este diferită de cea din februarie. Avem o majoritate parlamentară clar-definită. Votul de astăzi pentru învestirea guvernului mi-l doresc ca pe un vot pentru normalitate. Necesitatea afirmării unui spirit de consolidare a societății este mai actual ca niciodată.Încurajez și deputații din alte fracțiuni parlamentare să susțină programul de guvernare și componența guvernului.”

Valeriu Streleț:
„Guvernul ar putea cere evaluarea deciziilor privind concesionarea Aeroportului Chișinău.

Integrarea RM în piața energetică europeană prin interconectarea rețelelor cu statele europene, în special cu România vor fi în topul agendei guvernului.

Am comunicat cu mai mulți parteneri sociali relevanți. Toți, unanim, conștienizează faptul că suntem într-o luptă contra-cronometru. Scopul final al actului de guvernare pe care ne angajăm să-l înfăptuim este consolidarea unui stat puternic care să servească poporul, unde instituțiile de drept nu sunt politizate, justiția se face în interesul cetățeanului, iar banul public este cheltuit în interesul publicului.”

Valeriu Streleț: „În domeniul relațiilor externe, viitorul guvern își propune promovarea unei politici externe consecvente și echilibrate în scopul asigurării parcursului european și al consolidării relațiilor cu partenerii internaționali. Realizarea asocierii politice și a integrării economice cu Uniunea Europeană și aprofundarea relațiilor bilaterale cu statele sale membre. Implementarea cu succes a agendei de asociere, avînd drept scop obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În privința relațiilor cu România se dorește aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu Federația Rusă, se propune dinamizarea dialogului politic în vederea normalizării relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic, energetic și migrațional, valorificînd pe deplin potențialul Tratatului de prietenie și cooperare. Promovarea obiectivului de retragere a forțelor armate și muniției militare ruse.

Guvernul va avea ca obiectiv prioritar semnarea unui acord cu FMI.

În acest sens consolidarea sectorului financiar bancar este o altă prioritate. Guvernul își propune determinarea valorii pierderilor suportate de stat în cazul Băncii de Economii, Unibank și al Băncii Sociale și publicarea informației respective, precum și adoptarea și implementarea unei decizii delimitate în timp pe cazul celor trei bănci, în corespundere cu cele mai bune practici internaționale, sunt propunerile făcute în proiectul programului de guvernare, care a fost publicat joi, 30 iulie.”

Valeriu Streleț: „Printre acțiuni se numără evaluarea implementării Strategiei Naționale Anticorupție și elaborarea unei noi strategii, invitarea unei misiuni de experți ai Uniunii Europene pentru a oferi sprijin  în activitatea  organelor de drept și a instanțelor/judecătorilor specializați în examinarea  cauzelor de corupție.

Combaterea corupției politice care va viza evaluarea veniturilor și cheltuielilor partidelor politice, combaterea corupției în sistemul juridic.”

Valeriu Streleț:
„Învestirea guvernului are loc într-o perioadă extrem de dficilă. Frauda de proprții din sectorul bancar a generat o reacție în lanț care a dus la devalorizarea monedei naționale, scumpiri în lanț și regres economic.

Întreaga regiune este marcată de criză economică, iar în Ucraina este greu de anticipat cum vor evolua evenimentele.

Cea mai importantă problemă este excluderea corupției din viața publică și mentalitatea colectivă și care va constitui o prioritate absolută a noului guvern.”


Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău