LIVE TEXT. 34 de morți în urma exploziilor din Bruxelles. ISIS a revendicat atacurile

  • 22 Martie 2016 19:01
LIVE TEXT. 34 de morți în urma exploziilor din Bruxelles. ISIS a revendicat atacurile

Atac terorist devastator în inima Europei. La Bruxelles au avut loc trei explozii la aeroport și la metrou, în apropiere de sedii ale instituțiilor comunitare, explozii care au făcut 28 de morți și 35 de răniți.

Premierul Belgiei a anunțat un nou bilanț al victimelor: 28 de morți și 35 de răniți. 11 persoane și-au pierdut viața în exploziile de la aeroport, iar alte 15 - în atacul de la metrou.

19:03
Trei bombe au fost introduse marți dimineața în aeroportul internațional din Bruxelles de către atentatori, însă una dintre ele nu a explodat, a declarat guvernatorul provinciei Brabantul Flamand, Lodewijk De Witte, transmite AFP.

19:00
Letonia și-a închis temporar reprezentanța pe lângă Uniunea Europeană, ca urmare a atacurilor teroriste de la Bruxelles, a anunțat marți după-amiază ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, citat de agenția Xinhua.

18:20
Prima imagine cu presupuși atacatori din Bruxelles:



17:00
Susținătorii Statului Islamic au revendicat, pe rețele de socializare, atentatele care au avut loc, marti dimineață, la Bruxelles, informează Mediafax.ro.

“Statul vă va obliga să vă reevaluați calea de o mie de ori înainte să aveți curajul de a ucide din nou musulmani și să știți că musulmanii au acum un stat care să îi apere”, a scris un susținător al grupării pe Twitter, potrivit News.ro


15:55
O echipă de geniști belgieni a efectuat o 'explozie controlată' a unui obiect suspect pe aeroportul internațional din Bruxelles, după atentatele produse marți dimineață, transmite AFP.

Anterior, postul privat de televiziune VTM, preluat de Reuters, relata că poliția belgiană a găsit o centură cu explozibili abandonată pe aeroportul internațional din Bruxelles, o echipă de geniști urmând să procedeze în scurt timp la neutralizarea ei.

Conform agenției Belga, un alt pachet suspect a fost neutralizat în cartierul Ixelles din sudul Bruxelles-ului. Operațiunea a avut loc în apropierea campusului Vrije Universiteit din Bruxelles.

15:30
Peste câteva minute, echipa de geniști a armatei belgiene va neutraliza un pachet suspect descoperit pe aeroportul Zavantem, informează Centrul de criză belgian într-o postare pe Twitter. Potrivit radiodifuzorului public belgian VRT, este vorba de o vestă cu explozibili care nu a fost detonată.

14:50
Bilanțul victimelor, în urma atentatelor din capitala belgiană, Bruxelles, a ajuns la 34 de morți, dintre care 20 la stația de metrou Maelbeek și 14 la aeroportul Zaventem, relatează radiodifuzorul public belgian VRT.

14:30
Procurorul federal al Belgiei, Frederic Van Leeuw, a declarat că deflagrațiile de pe aeroportul Zaventem au fost declanșate în urma unui atac sinucigaș.

12:33
Pe Twitter a fost publicata o fotografie cu un prezumtiv suspect, in genunchi, inconjurat de politie


12:40 Politia si armata au intarit masurile de securitate in centralele nucleare din Belgia, anunta agentia Belga, preluata de AFP


12: 25
România, Danemarca, Suedia și Finlanda au sporit măsurile de securitate la aeroporturi.

Ce putin 21 de oameni au murit in exploziile de la Bruxelles, potrivit unui bilant provizoriu oferit de pompieri, scrie AFP.

11:47
Apare o prima reactie din Rusia, care critica NATO: "In timp ce (seful Nato Jens) Stoltenberg este ocupat sa se lupte cu imaginara "amenintare ruseasca" si trimite trupe in Letonia, oamenii sunt aruncati in aer sub nasul sau", a declarat presedintele comisiei de politica externa din Duma de stat, Alexei Pushkov, citat de The Guardian.

11:41
Parchetul belgian a anuntat ca explozia de la aeroport a fost un atentat sinucigas si a confirmat bilantul provizoriu de 13 morti si 35 de raniti, scrie Le Figaro.

UPDATE 11:10 Autoritățile din Belgia au ridicat la nivelul maxim alerta de terorism în întreaga țară, după exploziile produse marți dimineață pe aeroportul din Bruxelles și la cel puțin o stație de metro din capitala belgiană. Autoritățile belgiene au instituit o celulă de urgență și au insistat ca populația să "rămână acolo unde se află".

Marea Britanie a reacționat după incidentele din Bruxelles și a convocat comisia pentru situații de urgență, pentru a analiza ultimele evenimente, a declarat premierul britanic, David Cameron. Autoritățile din Olanda au reacționat, de asemenea, fiind suplimentate efectivele militare și forțele de securitate pe aeroporturi și la granițe. Ministerul de externe din Franța a instituit, de asemenea, o celulă de criză și a pus la dispoziția publicului un număr de telefon, informează corespondenții Reuters.

UPDATE 11:00 Niciun autobuz, tramvai sau metrou nu mai circulă în Bruxelles unde gările mari au fost închise după exploziile care au avut loc la aeroport și la metrou și care au făcut cel puțin 13 morți, potrivit conducerii metroului și Parchetului din Bruxelles.

UPDATE 10:29: Alte patru explozii s-au produs la Bruxelles, în trei stații de metrou diferite, dintre care una în apropiere de instituțiile UE, scrie news.ro. Stația de metrou Maalbeek este una dintre cele 3 în care au avut loc explozii.

Nu există informații în legătură cu eventuale victime.

Toate stațiile de metrou din capitala belgiană vor fi închise și sunt în curs de evacuare.

Cele 3 explozii s-au produs la scurt timp după ce două deflagrații au avut loc, marți dimineață, pe aeroportul din capitala europeană, soldate cu 11 morți și 30 de răniți.

Guvernul belgian a declarat nivelul patru de alertă teroristă, nivelul maxim.


UPDATE 10:25:
Guvernul belgian a declarat nivelul patru de alertă teroristă, nivelul maxim, pentru toata țara, a anunțat un purtător de cuvânt al Executivului.

Serviciile de securitate au descoperit mai multe bombe neexplodate pe aeroportul din Bruxelles, în timp ce agenția Belga scrie că au fost trase mai multe focuri de armă și că mai multe persoane au strigat în arabă înainte de deflagrații.

UPDATE A fost activat planul de catastrofă. Și traficul feroviar spre și dinspre aeroport a fost întrerupt.

Purtătorul de cuvânt al poliției belgiene anuță că sunt mai mulți morți și răniți, potrivit NBC News. Presa belgiană vorbește de 11 morți și 25 de răniți, dar informațiile nu sunt confirmate.

Martorii oculari relatează că au văzut o mică bombă plasată lângă punctul de ckeck-in, iar explozia acesteia a spulberat ferestrele terminalului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău