Live | Legislativul R.M în ședința solemnă la Parlament pentru consemnare a Zilei de 27 martie 1918

  • 27 Martie 2021 11:03
Live | Legislativul R.M în ședința solemnă la Parlament pentru consemnare a Zilei de 27 martie 1918

O ședință solemnă, de consemnare a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu României, are loc astăzi în Parlamentul de la Chișinău, la aceasta participând deputați ai partidelor de centru-dreapta din Legislativ, dar și reprezentanți ai mediului academic și istorici.

Ședința este prezidată de deputatul Octavian Țâcu și mai sunt prezenți membri ai PAS, Platformei DA și Partidului Democrat. Într-un discurs în debutul evenimentului, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a făcut referire la istoria, limba și tradițiile comune a populației de pe teritoriul Republicii Moldova și România și a menționat sprijinul țării sale, atât în perioada instabilității din anii 1917-1918, atunci când Sfatul Țării a votat Unirea, cât și în ultimi i30 de ani, după proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Daniel Ioniță s-a referit în mod special și la sprijinul de aproape 6 milioane de euro pe care România l-a oferit Republicii Moldova în contextul pandemiei de Covid 19 și a amintit despre un important pachet de sprijin anunțat în timpul vizitei sale la Chișinău de președintele României Klaus Iohannis. De asemenea, președintele Academiei Române și președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, Ioan Aurel Pop și Ion Tighineanu au vorbit despre semnificația Unirii și importanța colaborării, inclusiv la nivel științific între Republica Moldova și România. Amintim că la 27 martie 1918, Sfatul Țării, organul legislativ format după detașarea Basarabiei de la Imperiul Rus, a votat Unirea cu România, care însă nu a fost recunoscută de Uniunea Sovietică și în urma tratatului germano-sovietic cunoscut ca Pactul Ribbentrop-Molotov, Moscova a ocupat acest teritoriu.

Și în prezent, în societatea din Republica Moldova Unirea basarabiei cu România este privită diferit, totuși, un număr tot mai mare de cetățeni moldoveni, potrivit sondajelor, ar opta pentru o nouă unire cu România.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău