VIDEO | Protest față de refuzul CEC de a majora numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din diaspora

  • 07 Iunie 2021 11:59
VIDEO | Protest față de refuzul CEC de a majora numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din diaspora

Sute de cetățeni au protestat astăzi în fața sediului Comisiei Electorale Centrale, solicitând autorității electorale să-și revizuiască decizia din 5 iunie și să majoreze numărul secțiilor de votare din diaspora. La protest au participat susținători și lideri ai mai multor partide politice și concurenți electorali, transmite Radio Chișinău.

 „Vrem să votăm! Diaspora e cu noi! ”

Reprezentanții mai multor partide și simpatizanții acestora au cerut în fața Comisiei Electorale Centrale deschiderea mai multor secții de vot în diaspora. Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, susține că această decizie a autorității electorale de a deschide doar 139 de secții peste hotare pentru anticipatele din 11 iulie este o încercare de fraudare a alegerilor.

Au existat 100 de mii de înregistrări prealabile, au fost 260 de mii de oameni care au votat - aceste  două lucruri reprezintă în mod expres criterii de a majora numărul secțiilor de votare. Prin această hotărâre a Comisiei Electorale Centrale se încearcă, de fapt, fraudarea alegerilor. ”

Și vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, s-a arătat indignat de această decizie. El a reamintit că membrii Comisiei Electorale au preferat să deschidă mai multe secții în stânga Nistrului, unde autoritățile constituționale de la Chișinău nu au acces.

 „Ceea ce au decis ei trece orice linie roșie și linie a absurdului. Pe de o parte tu nu deschizi secții de vot în diaspora, așa cum a solicitat Ministerul de Externe, dar pe de altă parte, tu deschizi două secții la Bender”.

În fața CEC au venit și câțiva cetățeni moldoveni din diaspora. Oamenii spun că vor să voteze și că au făcut demersurile necesare pentru a deschide secții de vot în țările în care locuiesc.

 „Am venit pentru aceste alegeri, să reprezint diaspora noastră din nordul Italiei, unde sunt cei mai mulți cetățeni de-ai noștri. În orașul Mestre suntem peste 15 000 de cetățeni de-ai noștri și avem o singură secție”.

„Am ajuns ieri seara din Suedia și am venit la protest. Vreau să vă spun că noi în Suedia ne-am mobilizat. Noi am creat un grup de inițiativă pentru că noi în Suedia avem o singură secție de vot și ea se află la 700 de km distanță de zona de sud, unde locuiesc cei mai mulți moldoveni”.

Reprezentanții CEC nu ne-au răspuns deocamdată la telefon pentru a comenta acțiunea de protest și acuzațiile aduse.

CEC a fost aspru criticat după ce a decis să aprobe un număr de 139 de secții de votare pentru alegătorii din străinătate, în pofida faptului că MAEIE a propus deschiderea a 191 de secții de votare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău