Ion Chicu: Dacă vom continua în această evoluție a infectării cu COVID 19, către 10 aprilie, vom depăși numărul de 2000 infectați

  • 26 Martie 2020 19:45
Ion Chicu: Dacă vom continua în această evoluție a infectării cu COVID 19, către 10 aprilie, vom depăși numărul de 2000 infectați

De mâine sunt în vigoare noi restricții de circulație în Rep. Moldova în scopul prevenirii riscului de îmbolnăvire și de combatere a epidemiei de COVID-19.

Astfel, oamenii nu se pot afla în grupuri mai mari de trei persoane, iar cei care se vor găsi în afara locuințelor vor trebui să prezinte actele de identitate, la solicitarea polițiștilor, potrivit deciziei aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Totodată, premierul Ion Chicu a anunțat că angajații din sistemul bugetar vor avea liber săptămâna viitoare, dar își vor primi salariile integrare, iar zilele libere vor fi recuperate după ridicarea stării de urgență. De la această măsură sunt exceptate instituțiile medicale, forțele de ordine și alte structuri de stat.

Premierul Ion Chicu a recunoscut că o creștere semnificativă a numărului de pacienți ar putea pune la grea încercare sistemul medical din Rep. Moldova:

Dinamica creșterii numărului de pacienți ne vorbește despre faptul că dacă continuăm în așa tempo, către 10 aprilie, putem atinge cifra de 2000 de pacienți. Acest număr, dacă ajungem la el, dinamica arată că e foarte probabil, va pune la grea încercare sistemul nostru medical(…) Nici sistemul nostru nu va fi în stare să reziste la un volum atât de mare de adresări. Pericolul este major pentru viața tuturor. De modul cum ne mobilizăm acum, depinde numărul celor infectați și decedați în următoarele zile. Dacă continuă să fim iresponsabili, vom muri mulți. Avem aproape 4000 de locuri în spitale, cu toate acestea putem avea un număr mai mare de cazuri confirmate. AM rugat să o pregătească spații alternative de acomodare a noilor pacienți: hoteluri, săli, dar aceste vor fi spitale improvizate, fără un nivel de asistență medicală pe care îl avem acum”, a spus Ion Chicu.

Premierul a precizat că urmează să mai fie închise două puncte de trecere a frontierei, Costești-Stânca de la frontiera cu România și Briceni-Rosoșani de la hotarul cu Ucraina.

Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat o instrucțiune privind instituirea regimului de carantină și autoizolare pentru unitățile administrative de nivelul I, adică sate, comune, orașe și municipii.

Ion Chicu a informat că la ședința comisiei s-a decis aprobarea unei derogări de la legea privind formațiunile politice astfel încât partidele să poată dona banii primiți de la buget pentru activități de luptă împotriva pandemiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău