LIVE | Imagini de pe Champs-Elysees din Paris. Emmanuel Macron și Donald Trump, la parada militară de Ziua Franței

  • 14 Iulie 2017 11:54
LIVE | Imagini de pe Champs-Elysees din Paris. Emmanuel Macron și Donald Trump, la parada militară de Ziua Franței

Președintele francez Emmanuel Macron participă la o paradă militară a Zilei Bastiliei, alături de omologul său american Donald Trump. Parada de la Champs-Elysees din Paris va comemora și centenarul SUA de a intra în Primul Război Mondial. La manifestațiile de vineri vor fi expuși trupe militare și cai, iar pe cer vor survola elicoptere și avioane.

"Aceasta este o celebrare națională minunată", a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă comune cu Macron joi.

Franța celebrează vineri Ziua Națională, în contextul unor măsuri speciale de securitate, comemorând, în paralel, un an de la atacul terorist cu autocamion comis în orașul Nisa, soldat cu moartea a 86 de persoane și rănirea altor sute, scrie Mediafax.ro.

Președintele american, Donald Trump, este invitat de onoare la Paris, la împlinirea a 100 de ani de la intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, marcată pe 13 iulie.

Joi seară, liderul american și soția sa, Melania Trump, au participat la un dineu privat cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu soția acestuia, Brigitte, în Restaurantul "Jules Verne" din Turnul Eiffel.

Vineri, de Ziua Națională a Franței, Donald Trump asistă la Parada de pe Bulevardul Champs-Elysees, la care vor participa și 200 de militari americani. Este prima dată după anul 1989 când un președinte american este prezent la ceremoniile organizate de Ziua Națională a Franței, notează cotidianul Le Monde.

Ceremoniile de Ziua Națională a Franței se desfășoară în condiții stricte de securitate, în contextul în care starea de urgență este încă în vigoare după o serie de atentate islamiste produse în ultimii ani, soldate cu sute de morți și revendicate de rețeaua teroristă Stat Islamic.

Orașul Nisa marchează un an de la atacul terorist soldat cu 86 de morți

Pe 14 iulie 2016, în timpul festivităților organizate de Ziua Națională a Franței, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un terorist de origine tunisiană rezident în Franța, a comis un atac cu autocamion în orașul Nisa, omorând 86 de persoane și rănind alte 458. Autorul atacului a murit în schimbul de focuri cu poliția.

O ceremonie de comemorare a atentatului este programată vineri la Nisa.

Președintele Emmanuel Macron va fi prezent la ceremoniile comemorative de la Nisa și se va întâlni cu rudele victimelor.

"Acest omagiu al orașului Nisa dedicat victimelor atentatului va fi plin de emoție, în memoria copiilor, femeilor și bărbaților care au murit sau au fost răniți, și va fi asociat sărbătorii naționale. Orașul se va coordona cu familiile victimelor", a explicat primarul Christian Estrosi, citat de publicațiile Nice Matin și Le Figaro. Edilul din Nisa a precizat că focurile de artificii organizate de obicei de 14 iulie nu vor avea loc anul acesta "nici în orașul Nisa, nici în regiune".

"Este o rană deschisă, nu mă simt în stare să revin la Nisa. Dar le mulțumesc autorităților franceze pentru invitație", a declarat Pietro M., un cetățean italian care și-a pierdut soția în atacul terorist. "Le mulțumesc autorităților franceze, primarului din Nisa, statului italian, pentru invitații și susținere. Dar să revin la Nisa după doar un an ar fi o lovitură prea puternică", explică italianul, citat de agenția ANSA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău