Litvinenco: Activitatea lui Stoianoglo va fi apreciată în funcție de finalitatea dosarului privind finanțarea PSRM

  • 21 Ianuarie 2020 08:20
Litvinenco: Activitatea lui Stoianoglo va fi apreciată în funcție de finalitatea dosarului privind finanțarea PSRM

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco este de părere că dosarul legat de finanțarea Partidului Socialiștilor este unul foarte important, iar în funcție de rezultatele acestuia societatea va aprecia activitatea procurorului general, Alexadndr Stoianoglo.

 Deputatul a făcut această declarație în contextul în care în spațiul public a apărut solicitarea PA către Serviciul Fiscal prin care cere să fie prezentate informații despre raporturile financiare cu PSRM ale unui șir de persoane, inclusiv deputați socialiști, transmite IPN.

Parlamentarul susține că în următoarele zile va analiza declarațiile de avere ale tuturor persoanelor cu demnitate publică din lista emisă de Procuratura Anticorupție către Serviciul Fiscal de Stat despre care se spune că ar fi implicate în acest dosar. „Vom verifica în ce măsură aceste împrumuturi pe care le-au făcut au fost declarate de către persoanele respective în declarațiile lor de avere care se depun anual la ANI. Și vom face, în funcție de concluzii, solicitări către organele responsabile pentru că un demnitar trebuie declare chiar și împrumuturile pe care le ia, chiar cu condiția că a doua zi le restituie”, a afirmat deputatul.

Nicolae Pascaru, președintele Mișcării „Voievod”, este de părere că fostul șef la Procuratura Anticorupție Viorel Morari a inițiat investigarea dosarului privind finanțarea Partidului Socialiștilor pentru a se victimiza. În opinia lui, acesta este un dosar politic. Nicolae Pascaru susține că acest subiect a fost adus în opinia publică înainte de campania electorală pentru prezidențiale tocmai pentru a discredita socialiștii.

Expertul WatchDog Sergiu Tofilat susține că dosarul deschis pe faptul finanțării PSRM este foarte important pentru că legislația Republicii Moldova interzice finanțarea partidelor politice din străinătate. „În acest caz, se afirmă că banii au venit din zone offshore, adică nu se cunoaște nici proveniența lor, nici cine este proprietarul acestora. Acești bani au venit în Republica Moldova la o televiziune afiliată oamenilor din PSRM, au fost extrași în numerar de la bancă. Ulterior, persoanele care au primit acești bani la mână, sub formă de împrumut, au făcut cotizații la PSRM. Întrebarea este cât de legale sunt aceste tranzacții. Documente sunt, înseamnă că trebuie dusă investigația până la capăt și făcut asta în mod transparent ca noi să cunoaștem dacă a fost sau nu un dosar politic”, este de părere Sergiu Tofilat.

Activistul civic Nicolae Josan a menționat că Alexandr Stoianoglo va găsi cu greu procurori cu caracter și curaj pentru a investiga inclusiv acest caz. În opinia lui, reținerea lui Viorel Morari, cel care a inițiat investigarea finanțării PSRM, este o mostră cum se încearcă sperierea procurorilor.

PA a transmis o solicitare către Serviciul Fiscal prin care anunță că a inițiat urmărirea penală pentru o eventuală spălare de bani în proporții deosebit de mari cu implicarea unei companii media asociată cu PSRM. De asemenea, Procuratura Anticorupție solicită documentele ce se referă la finanțarea formațiunii, actele ce se referă la decontări, impozite, taxe și amenzi, dar și actele întocmite de CEC privind proveniența donațiilor către partid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău