Lituania va relaxa restricțiile de intrare pentru belaruși

  • 13 August 2020 08:46
Lituania va relaxa restricțiile de intrare pentru belaruși

Lituania va relaxa restricțiile de intrare pentru belaruși, în timp ce această țară este cuprinsă de proteste după alegerile sale prezidențiale contestate și represiunea violentă de către poliție, relatează joi dpa, preluat de Agerpres.

"Cetățenii din Belarus care vin din motive umanitare pot intra în Lituania", a declarat prim-ministrul Saulius Skvernelis miercuri, potrivit unui material radiofonic.

Ministrul de interne Rita Tamasuniene a sugerat anterior la o reuniune a cabinetului că belarușii ar trebui adăugați la o listă de țări exceptate de la controalele stricte la frontieră în vigoare din cauza pandemiei de coronavirus.

Modul specific în care vor funcționa normele de relaxare va fi stabilit joi, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

"Trebuie să dăm dovadă de solidaritate și responsabilitate. Reacția inițială a capitalelor europene este cel puțin dezamăgitoare. Noi, vecinii cei mai apropiați, am fost ca întotdeauna primii care au reacționat", a spus Skvernelis. El a cerut de asemenea sancțiuni ale UE împotriva conducerii de la Minsk.

Rezultatele oficiale îl arată pe președintele Aleksandr Lukașenko, la putere de peste 25 de ani, câștigător al scrutinului, autoritățile electorale declarând că el a obținut 80% din voturi în alegerile din weekend. Protestatarii îl acuză pe Lukașenko de fraudarea votului pentru a câștiga un al șaselea mandat consecutiv.

Contracandidata sa, Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, a plecat în Lituania după alegeri.

Președintele Lituaniei Gitanas Nauseda a cerut autorităților belaruse "în primul rând, detensionarea imediată a situației și oprirea utilizării forței brutale împotriva poporului lor și în al doilea rând, eliberarea tuturor protestatarilor reținuți și oprirea persecuției acestora", potrivit unui comunicat al biroului său miercuri.

Nauseda a mai spus că Vilnius așteaptă ca Minskul să înceapă un dialog cu cetățenii săi. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău