Lituania va desfășura militari la frontiera cu Belarus, pe fondul creșterii numărului de migranți

  • 14 August 2021 10:22
Lituania va desfășura militari la frontiera cu Belarus, pe fondul creșterii numărului de migranți

Lituania va desfășura membri ai forțelor sale armate la frontiera cu Belarus, potrivit unui decret semnat vineri de președintele Gitanas Nauseda, în scopul contracarării creșterii bruște a numărului migranților ilegali, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Nauseda a semnat decretul care extinde puterile armatei în zona frontalieră, dând curs unei cereri din partea parlamentului de la Vilnius.

Măsura le va permite militarilor să oprească și să percheziționeze persoane și vehicule și să folosească ''echipament special'' neprecizat.

Forțele armate urmează să-și coordoneze activitățile cu poliția de frontieră și cu serviciile de informații.

De la începutul anului, circa 4.026 de migranți au intrat ilegal în Lituania dinspre Belarus, comparativ cu numai 74 în 2020. Situația s-a stabilizat în ultimele zile, potrivit ministrului de interne lituanian Agne Bilotaite.

Un număr extrem de mare de migranți au ajuns în Lituania, Letonia și Polonia în ultimele săptămâni.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a fost acuzat că a deschis granițele țării sale ca formă de presiune asupra Uniunii Europene pentru ca aceasta să ridice sancțiunile instituite împotriva regimului său, după contestata sa realegere în funcție în urmă cu un an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău