Lituania va cumpăra din SUA opt sisteme HIMARS

  • 10 Noiembrie 2022 19:20
Lituania va cumpăra din SUA opt sisteme HIMARS

Lituania va achiziționa din SUA opt sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS, pentru suma de 495 milioane de dolari, transmite joi AFP, citând responsabili ai celor două părți, transmite Agerpres.

Lituania, vecină cu Rusia și Belarus, și-a majorat cheltuielile de apărare după declanșarea ofensivei ruse în Ucraina.

Sistemele HIMARS, care vor fi livrate în 2025 și 2026, vor furniza 'o capacitate și o putere complet noi pe care Lituania nu le-a avut niciodată', a declarat ministrul apărării, Arvydas Anusauskas.

'Vânzarea propusă va contribui la obiectivele militare ale Lituaniei, și anume modernizarea capacităților sale, simultan cu creșterea suplimentară a interoperabilității cu Statele Unite și alți aliați', a transmis Agenția americană de cooperare pentru apărare și securitate (DSCA) într-un comunicat.

Sistemele HIMARS livrate Ucrainei sunt considerate unele dintre armamentele cele mai eficace din arsenalul său în conflictul cu Rusia.

Lituania, țară cu 2,8 milioane de locuitori, membră în UE și NATO, alocă pentru apărare peste 1,6 miliarde de euro, adică 2,52% din PIB. Țara baltică va fi gazda unui summit al Alianței în iulie 2023.

Lituania va achiziționa de asemenea sisteme de rachete cu rază lungă ATACMS, capabile să lovească ținte la 300 km distanță, dar și sisteme cu rază mai scurtă de acțiune.

Țările vecine Letonia și Estonia prevăd la rândul lor să se doteze cu sisteme HIMARS.

Ministrul apărării lituanian a subliniat că aceasta 'va întări securitatea nu numai a Lituaniei, ci și a întregii regiunii'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău