Lituania | Un economist fără experiență politică a câștigat detașat scrutinul prezidențial

  • 27 Mai 2019 11:49
Lituania | Un economist fără experiență politică a câștigat detașat scrutinul prezidențial

Economistul Gitanas Nauseda, un candidat fără experiență politică, a câștigat detașat scrutinul prezidențial desfășurat duminică în Lituania, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Fost membru al Consiliului Băncii Centrale lituaniene, în vârstă de 55 de ani, Nauseda a obținut 73.02% din voturi, conform rezultatelor anunțate de autoritatea electorală după numărarea voturilor exprimate în 1.005 de secții de votare din totalul celor 1.972.

Rivala sa, Ingrida Simonyte, în vârstă de 44 de ani, a obținut 25.67%. Fostă ministru de finanțe într-un guvern de centru-dreapta, ea și-a recunoscut înfrângerea înaintea încheierii numărării voturilor.

"L-am felicitat pe Gitanas și i-am urat succes pentru a uni națiunea lituaniană", a declarat Simonyte la postul de televiziune public LRT.

Nauseda s-a angajat să urmeze politica dură stabilită de actuala președintă Dalia Grybauskaite, aflată la finalul celui de-al doilea mandat, "doamna de fier" a țării baltice și unul din criticii cei mai vocali din Uniunea Europeană la adresa Kremlinului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău