Lituania rămâne un susținător al aspirațiilor Republicii Moldova de a adera la familia europeană

  • 25 Noiembrie 2022 16:17
Lituania rămâne un susținător al aspirațiilor Republicii Moldova de a adera la familia europeană

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, a reiterat suportul Lituaniei pentru Republica Moldova și Guvernul său și a declarat că țara sa este alături, fiind un susținător al tuturor aspirațiilor Moldovei de a se debarasa de dependența față de Rusia și a adera la familia europeană. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul unui briefing, susținut de prim-ministrul Natalia Gavrilița împreună cu omologul său de la Vilnius, Ingrida Šimonytė, transmite MOLDPRES.

„Un an în urmă Republica Moldova se afla într-o situație provocatoare, iar astăzi deja asistăm la coșmarul generat de Rusia în Ucraina, care afectează toată lumea. Am venit cu un mesaj de susținere din partea Lituaniei pentru Moldova, care se confruntă cu mai multe crize în acest context, având de suferit și de reacționat în urma atacurilor rachetelor rusești asupra Ucrainei, care afectează securitatea energetică și a Moldovei. Lituania a avut aceste probleme și știe cum e să fii șantajat de Rusia. Este greu de implementat reforme, însă asta consolidează țara, iar Moldova are șanse să reușească”, a afirmat premierul lituanian.

La rândul său, Natalia Gavrilița și-a exprimat recunoștința pentru menținerea Republicii Moldova pe lista statelor prioritare de asistență pentru dezvoltare, oferită de Lituania, și sprijinul continuu de care beneficiază țara noastră în implementarea reformelor structurale la nivel național.

„Guvernul pe care îl conduc a reușit deja să întreprindă mai mulți pași concreți pentru consolidarea relațiilor de cooperare cu partenerii noștri lituanieni. Vreau să aduc mulțumiri Lituaniei pentru susținerea constantă acordată Republicii Moldova în avansarea dialogului cu Uniunea Europeană, Lituania fiind unul din partenerii apropiați țării noastre”, a spus șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău.

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, efectuează astăzi o vizită de lucru la Chișinău, urmând să aibă întrevederi cu conducerea de vârf a țări. La finele anului trecut, șefa Guvernului lituanian a mai vizitat țara noastră, fiind prezentă la semnarea Memorandumului de înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Acest document are menirea să contribuie la consolidarea capacității instituționale și de guvernare în țara noastră, constituind doar una din șirul de acțiuni de pe agenda bilaterală de cooperare moldo-lituaniană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău