Lituania propune UE utilizarea capacităților statelor baltice pentru a sprijini exporturile de cereale ucrainene

  • 25 Iulie 2023 15:48
Lituania propune UE utilizarea capacităților statelor baltice pentru a sprijini exporturile de cereale ucrainene

Lituania a solicitat Uniunii Europene să țină cont mai mult de capacitățile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene, după ce Rusia s-a retras recent din inițiativa care permitea transportul acestora prin Marea Neagră, anunță AFP, citat de Agerpres.

Trei miniștri lituanieni au evidențiat într-o scrisoare adresată comisarilor europeni, consultată de AFP, că infrastructurile acestor țări pot ”servi ca o rută alternativă viabilă și fiabilă pentru tranzitul de produse ucrainene, inclusiv al cerealelor”.

Conform miniștrilor, infrastructurile baltice au o capacitate anuală combinată de 25 de milioane de tone numai pentru cereale.

Pentru a exploata potențialul rutei alternative pe care o propun, miniștrii lituanieni au cerut UE să reducă procedurile administrative la granița polono-ucraineană și de acum înainte sa le implementeze în porturile baltice.

Săptămâna trecută, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunțat că Varșovia va menține interdicția asupra importurilor agricole ucrainene și după data de 15 septembrie, chiar și în cazul în care Comisia Europeană ar decide diferit, gest criticat de Ucraina

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău