Lituania: Nu putem exclude un atac al Rusiei asupra Ucrainei în timp ce Occidentul se uită la Belarus. Jens Stoltenberg: Masarea de trupe rusești lângă graniță este periculoasă

  • 15 Noiembrie 2021 14:45
Lituania: Nu putem exclude un atac al Rusiei asupra Ucrainei în timp ce Occidentul se uită la Belarus. Jens Stoltenberg: Masarea de trupe rusești lângă graniță este periculoasă

Occidentul nu poate exclude un atac al Rusiei asupra Ucrainei în timp ce atenția internațională este concentrată pe criza migrației din Belarus sau pe faptul că Rusia stabilește o prezență militară permanentă în Belarus, a declarat luni ministrul de externe lituanian, citat de Reuters., potrivit hotnews.ro.

"Se poate întâmpla orice", a declarat Gabrielius Landsbergis reporterilor în marja unei întâlniri cu omologii săi din Uniunea Europeană, notează sursa citată
"Nu aș exclude această posibilitate", a spus el, adăugând că estimarea sa a fost făcută după analiza evenimentelor și a mișcărilor de trupe rusești, mai degrabă decât prin analizarea unei singure informații.

Liderul NATO spune că Alianța este alături de Ucraina

Tot luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că o consolidare militară rusă în apropierea graniței cu Ucraina este periculoasă, deoarece reduce timpul de reacție.
 
Stoltenberg a avertizat Rusia că alianța militară occidentală este alături de Ucraina, declarația fiind făcută în contextul unei concentrări mari și neobișnuite de trupe rusești la granițele Ucrainei.
 
Subliniind că important acum este să se prevină ca situația să scape de sub control, Stoltenberg a îndemnat Rusia să fie transparentă în ceea ce privește activitățile militare, pentru a reduce tensiunile și a preveni o escaladare.
 
"Trebuie să fim lucizi, trebuie să fim realiști cu privire la provocările cu care ne confruntăm. Iar ceea ce vedem este o consolidare militară rusă semnificativă, de amploare", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la Bruxelles.

"Faptul că vedem această consolidare militară reduce, de asemenea, intervalul de timp în care se poate da alarma, între o decizie a Rusiei și momentul în care ea poate efectiv desfășura o acțiune militară agresivă contra Ucrainei”, a spus liderul NATO.

El a declarat că nu dorește să speculeze cu privire la intențiile Rusiei, dar a adăugat: "Vedem o concentrare neobișnuită de trupe și știm că Rusia a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capacități militare înainte pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva Ucrainei".

Ucraina spune că lângă granița ei sunt 100.000 de soldați ruși

Mișcările trupelor rusești în apropierea graniței ucrainene au stârnit în ultimele zile temeri legate de un posibil atac. Moscova a respins astfel de sugestii susținând că inflamează situația și s-a plâns de creșterea activității în regiune a alianței transatlantice NATO.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că sunt aproape 100.000 de militari ruși în apropierea graniței Ucrainei și că țările occidentale au împărătășit informații cu privire la mișcări active ale trupelor rusești.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut sâmbătă că declarațiile referitoare la intențiile Rusiei de a ataca Ucraina sunt ”alarmiste”. În același timp, el a susținut că exercițiile NATO din Marea Neagră reprezintă o ”provocare serioasă” la adresa Moscovei.


Statele Unite ale Americii au tras săptămâna trecută un semnal de alarmă pentru aliații din Uniunea Europeană că Rusia ar putea cântări asupra unei potențiale invazii a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și blocul Occidental cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău