Lituania închide temporar două din cele șase puncte de trecere a frontierei în Belarus

  • 17 August 2023 08:23
Lituania închide temporar două din cele șase puncte de trecere a frontierei în Belarus

Lituania urmează să suspende temporar – începând de vineri – activitatea a două puncte de trecerea frontierei – Šumskas și Tverečius – în Belarus, din cauza unor îngrijorări cu privire la gruparea paramilitară rusă Wagner, a anunțat miercuri Guvernul lituanian, o decizie denunțată de autoritățile belaruse de frontieră drept ”altă măsură neconstructivă și neprietenoasă a vecinilor noștri”, relatează CNN, citată de News.ro.

”Partea lituaniană și-a fundamentat intenția pe o presupusă amenințare la adresa securității, din cauza prezenței Wagner pe teritoriul Belarusului. Poziția exprimată de oficiali nu corespunde însă motivelor reale ale unei asemenea decizii”, denunță într-o postare pe Telegram autoritățile belaruse.

Ministrul lituanian de Interne Agnė Bilotaitė a anunțat miercuri că închiderea celor două puncte de control la frontieră reprezintă o reacție față de mutarea recentă a forțelor Wagner în Belarus.

”Această decizie este una dintre măsurile preventive în vederea gestionării amenințărilor emergente la adresa securității naționale și unor posibile provocări la frontieră. Ea le va permite agenților de la frontieră să-și redistribuie capacitățile la frontiera cu Belarusul și să acorde o atenție mai mare protecției frontierei de stat”, a anunțat ea.

Autoritățile belaruse denunță un argument ”tras de păr”.

”În realitate, autoritățile lituaniene folosesc orice pretext nu doar pentru a împiedica circulația bunurilor, ci și cu scopul de a reduce fluxul călătoriilor lituanienilor fără viză”, denunță ele.

Ele acuză Guvernul lituanian de crearea ”voită și intenționată” a unor ”bariere artificiale la frontieră, de dragul ambițiilor sale politice”.

Activitatea punctelor de trecrea frontierei Šumskas și Tverečius urmează să fie suspendată începând de vineri.

Lituania are șase puncte de trecerea frontierei în Belarus.

Polonia a anunțat săptămâna trecută că desfășoară 10.000 de militari la frontiera cu Belarusul.

Mercenari din cadrul grupării paramilitare ruse Wagner sunt staționați în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, în urma unei rebeliuni militare efemere în iunie.

Decizia închiderii celor două puncte de trecerea frontierei a fost luată de Guvernul de la Vilnius în urma propunerii unui plan în acest sens al Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor.

”Scopul opririi temporare a operațiunilor în aceste puncte de control este o reducere a amenințării la frontiera cu Belarusul. Aceste puncte de control permit doar trecerea vehiculelor ușoare, iar Tverečius gestionează și trecerea camioanelor de marfă goale”, a anunțat ministrul Transporturilor și Comunicațiilor Ramūnas Dilba.

”Tot personalul punctelor de control va fi redirecționat către cel mai mare punct de control de la frontieră, Medininkai. Prin urmare, situația cozilor de mașini și vehicule de transport de marfă urmează să rămână practic neschimbată”, a dat el asigurări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău