Lituania începe să respingă migranții din Belarus

  • 04 August 2021 11:29
Lituania începe să respingă migranții din Belarus

Grănicerii lituanieni au declarat marți că au început să-i respingă pe migranții care încearcă să intre în țara membră a UE din Belarusul vecin, în timp ce Vilnius se luptă cu o criză migrațională fără precedent, potrivit AFP.

Autoritățile lituaniene suspectează că regimul belarus, susținut de Rusia, ar fi orchestrat acest aflux, ca represalii pentru sancțiunile UE, transmite HotNews.ro.

"Oricine încearcă să intre ilegal pe teritoriul lituanian i se va refuza intrarea și va fi direcționat către cel mai apropiat punct de control operațional la frontiera", a declarat Rustamas Liubajevas, șeful polițiștilor de frontieră.

"Se pot lua măsuri descurajatoare împotriva celor care nu se conformează", a declarat el reporterilor, adăugând că aproximativ 180 de migranți au fost deja returnați în Belarus marți.

Decizia ministrului lituanian de interne Agne Bilotaite, care a intrat în vigoare marți, permite autorităților să folosească forța pentru a redirecționa migranții către punctele oficiale de trecere a frontierei sau către misiunile diplomatice, unde pot solicita azil în mod legal.

Liubajevas a refuzat să dezvăluie măsurile exacte luate marți de polițiștii de frontieră, dar a spus că nu folosesc forța.

ONG-urile lituaniene cred că respingerea migranților încalcă drepturile omului.

"Acest lucru restricționează dreptul fundamental al omului de a solicita azil într-un stat sigur", a spus Akvile Krisciunaite, cercetător pentru ONG Diversity Development Group.

"Bielorusia nu este o țară sigură și știm că drepturile omului sunt grav încălcate", a declarat ea pentru AFP.

De la începutul anului, Lituania, o țară de 2,8 milioane de locuitori, a înregistrat peste 4.000 de migranți - majoritatea cetățeni irakieni - comparativ cu 81 pentru întregul 2020.

Tensiunile dintre Minsk și Vilnius au crescut anul trecut după ce Lituania a devenit țara gazdă a opozantei bieloruse care a fugit din țară în urma alegerilor prezidențiale contestate.

Liderul opoziției bieloruse Svetlana Tikhanovskaya, care susține că a câștigat în mod legitim alegerile prezidențiale din august 2020 împotriva lui Lukașenko, locuiește în prezent în Lituania.

UE a amenințat că va înăspri sancțiunile pe care le-a impus Belarusului anul trecut în urma represiunii manifestărilor împotriva alegerilor contestate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău