Lituania | Fluxul de migranți care provine din Belarus este ''înspăimântător'' (premier)

  • 15 Iulie 2021 17:13
Lituania | Fluxul de migranți care provine din Belarus este ''înspăimântător'' (premier)

Lituania se confruntă cu un flux de migranți "înspăimântător" provenind din Belarus, a declarat joi premierul Ingrida Simonyte, în contextul în care guvernul său intenționează să construiască un zid la frontieră pentru a stopa aceste veniri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Șefa guvernului lituanian a precizat că există de "douăzeci de ori" mai multe persoane care au traversat frontiera în comparație cu 2020 sau 2019.

"Numărul total poate să nu pară foarte înspăimântător, dar ceea ce este înspăimântător este tendința", le-a spus ea jurnaliștilor după o întrevedere la Atena cu omologul său grec Kyriakos Mitsotakis.

Până în prezent în acest an, grănicerii lituanieni au arestat peste 1.500 de migranți provenind din Belarus, față de 81 în întregul an 2020.

Săptămâna trecută, armata a început să instaleze sârmă ghimpată la frontieră pentru a-i descuraja pe solicitanții de azil, din care majoritatea sunt originari din Orientul Mijlociu și Africa.

Ingrida Simonyte a dat asigurări că există indicii că fluxul este în creștere și că autoritățile sunt sub presiune să creeze rapid adăposturi pentru solicitanții de azil.

Lituania, țară de 2,8 milioane de locuitori, întâmpină dificultăți în contextul acestui vârf fără precedent de migranți.

"Nu am fost niciodată pe drumul sau pe o rută mai mare a persoanelor care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, deci este puțin cam brusc", a explicat ea.

"Lituania nu este nici un culoar, nici o cale de ieșire spre Uniunea Europeană, Suedia, Germania sau alte țări. Vrem să spunem că există proceduri și instrumente juridice pentru a solicita azil în caz de nevoie", a adăugat ea.

Tensiunile între Minsk și Vilnius s-au amplificat anul trecut, după ce Lituania a devenit un refugiu pentru opoziția belarusă, în urma unui scrutin prezidențial contestat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău