Lituania cere UE sancționarea companiilor aeriene care efectuează zboruri la Minsk

  • 19 Octombrie 2021 18:22
Lituania cere UE sancționarea companiilor aeriene care efectuează zboruri la Minsk

Lituania a cerut Uniunii Europene să-și închidă spațiul aerian pentru companiile aeriene care efectuează zboruri la Minsk, în lumina afluxului continuu de migranți ilegali dinspre Belarus, informează dpa, citat de Agerpres.

Ministrul de externe Gabrielius Landsbergis a declarat marți că a avansat ideea în întâlnirea cu omologii săi de luni de la Luxemburg.

Alte state UE care au de furcă cu migrația ilegală, inclusiv Germania, au salutat sugestia, a spus el, potrivit agenției de știri BNS.

Autoritățile de la Vilnius îl acuză pe liderul belarus Aleksandr Lukașenko că îi împinge pe refugiați spre țările cu care are granițe comune, care reprezintă frontiera externă a UE.

Lituania susține că oameni din țări devastate de război sunt transportați cu avionul la Minsk iar apoi aduși la frontiera Belarus cu statele membre UE Lituania, Letonia și Polonia.

Drept răspuns la sancțiunile impuse de UE Minskului pentru încălcările drepturilor omului, Lukașenko a declarat în mai că Belarusul nu va mai încerca să-i oprească pe migranți să ajungă în blocul comunitar.

Trecerile ilegale ale frontierei externe a UE în regiune s-au înmulțit de atunci spectaculos.

"Atacul hibrid" al regimului belarus a arătat necesitatea întăririi frontierelor externe ale UE, a declarat marți președintele lituanian Gitanas Nauseda, după ce s-a întâlnit la Vilnius cu omologul polonez Andrzej Duda.

El a cerut crearea unui nou cadru legal pentru politica UE privind migrația. În același timp, Duda a cerut UE să dea dovadă de solidaritate și a cerut sancțiuni pentru Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău