Lituania anunță că ridicarea gardului de la frontiera cu Belarus se va încheia în septembrie 2022

  • 23 August 2021 15:44
Lituania anunță că ridicarea gardului de la frontiera cu Belarus se va încheia în septembrie 2022

Lituania a anunțat luni că în septembrie 2022 va finaliza ridicarea gardului cu o lungime de 508 km la frontiera sa cu Belarus, măsură menită să oprească migranții care în acest an au venit în număr mare de pe teritoriul belarus, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Lituania, Letonia și Polonia au raportat creșteri substanțiale ale numărului de migranți care au ajuns pe teritoriile lor plecând din Belarus. Cele trei state, care sunt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukașenko că pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancțiunilor economice impuse Belarusului.

„Bariera fizică este vitală pentru noi pentru a respinge acest atac hibrid pe care regimul din Belarus îl comite împotriva Lituaniei și Uniunii Europene'', a declarat șefa executivului lituanian, Ingrida Simonyte.

Gardul va avea o înălțime de trei metri și în partea de sus va fi prevăzut cu sârmă ghimpată, costurile lucrării fiind estimate la cel puțin 152 de milioane de euro.

Săptămâna trecută, țările UE au acuzat Belarusul de efectuarea „unui atac direct'' prin trecerea solicitanților de azil peste frontiera sa și, îngrijorate de perspectiva unui val de migranți afgani, au convenit că trebuie să-și consolideze frontierele externe.

De la începutul anului, 4.141 de persoane au trecut ilegal frontiera în Lituania, țară cu o populație de 2,8 milioane de locuitori. În întregul an 2020 în Lituania au intrat 74 de migranți ilegali.

UE acuză Belarusul că aduce irakieni de la Bagdad la Minsk cu avionul și apoi îi îndreaptă spre nord către frontiera belarusă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău