Lituania amenință că nu va mai folosi petrol și gaze din Rusia (BBC)

  • 16 Martie 2022 13:19
Lituania amenință că nu va mai folosi petrol și gaze din Rusia (BBC)

Președintele Lituaniei a declarat că este dispus ca țara sa nu mai importe petrol și gaze din Rusia, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei.

"(Decizia – n.r.) ar putea crea unele probleme, dar acele probleme nu ar fi critice", a spus președintele Gitanas Nauseda, citat de BBC, menționează digi24.ro.

În 2019, Lituania a importat aproximativ 63% din necesarul de petrol din Rusia. Președintele Gitanas Naused a declarat că acest procent s-a redus acum.

SUA au interzis importurile de petrol rusesc. Marea Britanie a declarat că le va elimina treptat până la sfârșitul acestui an, iar UE își propune să facă Europa independentă de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

Președintele Lituaniei a declarat pentru BBC că țara sa "este mai pregătită pentru această reducere a resurselor energetice rusești decât multe alte țări din UE".

Avertismentul președintelui Lituaniei arată că unele țări sunt dispuse să impună sancțiuni suplimentare asupra economiei Rusiei.

Pe lângă petrol, Lituania a acționat, în ultimul deceniu, pentru a-și reduce dependența de Rusia pentru gaze naturale - inclusiv prin deschiderea propriului terminal de gaze naturale lichefiate.

Independența privind electricitatea este încă în curs, a spus președintele Nauseda.

"Suntem în continuare conectați cu așa-numitul sistem BRELL al fostei Uniuni Sovietice și această conexiune nu permite trecerea la diferite sisteme (europene în prezent - n.r)", a spus el. Cu toate acestea, Nauseda a adăugat că procesul de deconectare a Lituaniei "va fi finalizat în 2025".

"Acum vom încerca să accelerăm acest proces pentru a ne deconecta mai repede", a adăugat el.

Președintele Nauseda a vorbit, de asemenea, despre îngrijorarea exprimată inclusiv de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la faptul că țările baltice - inclusiv Lituania - ar putea fi următoarea țintă pentru președintele rus Vladimir Putin.

"Din păcate, acest lucru este adevărat. Din moment ce Putin a declarat că cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea a fost prăbușirea Uniunii Sovietice, a avut în vedere țările baltice, pentru că și ele sunt o parte importantă a Uniunii Sovietice. Deci, aceasta este o amenințare. Nu ne-am făcut niciodată iluzii că vom fi uitați", a afirmat Gitanas Nauseda.

El a subliniat însă că țara sa a crescut cheltuielile pentru apărare, inclusiv pentru echipamente militare. Și și-a exprimat încrederea în NATO.

"Cred cu adevărat în capacitatea NATO de a lucra eficient ca organizație de apărare colectivă. Văd și această solidaritate a acțiunilor, cu desfășurare suplimentară și capacități militare pe teren. Aceasta este probabil cea mai bună dovadă pentru mine că NATO funcționează", a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău