Lituania a decis expulzarea majorității diplomaților belaruși de la Vilnius

  • 08 Iulie 2021 10:15
Lituania a decis expulzarea majorității diplomaților belaruși de la Vilnius

Ministerul Afacerilor Externe din Lituania a anunțat, miercuri, că a decis reducerea la minimum a prezenței diplomatice belaruse pe teritoriul țării, scrie Rador.

„Pe 7 iulie, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei l-a convocat pe responsabilul cu afaceri al Republicii Belarus și i-a înmânat o notă diplomatică în care informează în legătură cu reducerea prezenței diplomatice belaruse în țară ca răspuns la acțiunile constante, sistematice și neprietenoase ale Republicii Belarus” - se arată în declarația MAE al Lituaniei.

Potrivit deciziei adoptate de guvernul lituanian, personalul diplomatic al Ambasadei Republicii Belarus în Lituania trebuie redus la un singur angajat (care va îndeplini funcții consulare) până la miezul nopții de 12 iulie 2021. De asemenea, la ambasada belarusă vor mai rămâne cel mult trei angajați cu funcții administrative și tehnice.

Totodată, MAE lituanian notează că a prezentat reprezentantului diplomatic belarus o notă de protest în legătură cu încălcările continue ale drepturilor și libertăților omului, represiunilor împotriva societății civile și mass-media independente din Belarus și a cerut eliberarea imediată a tuturor prizonierilor politici și încetarea migrației ilegale dinspre Belarus înspre Lituania.

Autoritățile lituaniene precizează că au luat decizia de expulzare a diplomaților belaruși ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale autorităților de la Minsk, care, la 6 iulie, au decis să reducă la minimum prezența diplomatică a Lituaniei pe teritoriul Republicii Belarus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău