Lituania – prima țară din lume care va folosi oficial numele istoric al Georgiei

  • 06 Mai 2018 09:42
Lituania – prima țară din lume care va folosi oficial numele istoric al Georgiei

Lituania este prima țară din lume care va folosi în documentele oficiale numele nativ al Georgiei – Sakartvelo. Anterior, în documente oficiale ale statului baltic această țara caucaziană era denumită Gruzija.

„În pragul unui secol de independență a Georgiei am luat o decizie oficială: începand de astazi în limba lituaniană este Sakartvelo“, a scris pe Twitter, în limba engleză, ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius, potrivit portalului Pagina de Rusia.

„Felicitări pentru această decizie istorică! Trăiască prietenia lituanianăo-georgiană!”, a continuat el în georgiana.

Numele nativ al Georgiei (Sakartvelo) isi trage originea de la Kartli – una dintre principalele regiuni istorice și geografice ale Georgiei, leagănul statalității sale. Potrivit oamenilor de știință, numele european – Georgia – vine de la Sf. Gheorghe, foarte popular în Georgia, considerat patronul spiritual al Georgiei.

Denumirea din rusă și alte limbi – Gruzia, vine de la „Gurjan“, „Gurzan“, din izvoare scrise arabo-persane, siriene și din alte surse. Se crede că numele deriva de la arabo-persanul „Gurdj“ (”Lup”, de aici „Gurdjistan“ – „țara lupilor“).

La 26 mai 1918, ca urmare a dezintegrarii Federației Transcaucaziane, Republica Democrata Georgia a devenit stat independent. În 1921, puterea în țară a trecut în mâinile bolșevicilor georgieni, independența Georgiei fiind restabilită abia în 1991.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău