Lista statelor cu cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021

  • 16 Decembrie 2020 13:53
Lista statelor cu cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021

Yemenul este țara cu cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021, a avertizat Comitetul Internațional de Salvare (IRC), marcând al treilea an în care națiunea devastată de război a obținut recunoașterea sumbră, transmite DIGI24.ro.

Lista de supraveghere a IRC pentru 2021, clasată de la unu la 10, cuprinde: Yemen, Afganistan, Siria, Republica Democrată Congo, Etiopia, Burkina Faso, Sudanul de Sud,  Nigeria, Venezuela și Mozambic, notează sursa citată.

Conflictul continuu, foametea larg răspândită și răspunsul internațional slab amenință să înrăutățească dramatic actuala criză din Yemen, a precizat IRC miercuri.

Tamuna Sabadze, directorul agenției de ajutor pentru Yemen, a declarat că este nevoie de sprijin mai mult ca niciodată. Într-un interviu pentru Al Jazeera, ea a solicitat "mai mult angajament decât vedem astăzi" din partea actorilor interni, regionali și globali pentru a pune capăt conflictului.

"Douăzeci și patru de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar - fie că este vorba de hrană, protecție, servicii de sănătate sau educație. Majoritatea populației are nevoie de finanțarea ONU și umanitară pentru a-și satisface nevoile zilnice de bază", a spus ea.

"În fața unei amenințări fără precedent, lumea a întors spatele Yemenului", a declarat și Abeer Fowzi, coordonatorul adjunct pentru nutriție al IRC.

Sprijinul financiar pentru țară se epuizează, iar Mark Lowcock, coordonator al acțiunilor umanitare desfășurate de ONU, a avertizat în noiembrie că Yemenul a primit mai puțin de jumătate din fondurile de urgență de care avea nevoie anul acesta.

Lowcock a declarat la Consiliul de Securitate al ONU că apelul din 2020 pentru Yemen a primit până acum doar 1,5 miliarde de dolari în donații, aproximativ 45% din cele 3,4 miliarde de dolari necesare.

Potrivit ONU, 80% din cei 30 de milioane de oameni din Yemen au nevoie de o formă de ajutor sau protecție.

Aproximativ 13,5 milioane de yemeniți se confruntă în prezent cu insecuritate alimentară acută, inclusiv 16.500 de persoane care trăiesc în condiții de foamete, arată datele ONU.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău