Lista medicamentelor compensate se extinde

  • 23 Septembrie 2016 14:30

Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală va fi extinsă cu încă 65 de medicamente, până la 140 de denumiri comune internaționale, transmite IPN.

Potrivit unor modificări operate de Ministerul Sănătății, cu medicamente compensate vor fi asigurați copiii și tinerii până la 18 ani. Până în prezent, doar copiii până la 5 ani primeau medicamente compensate. Pe lângă medicul de familie, acum și pediatrul va avea dreptul să prescrie medicamente compensate.

A fost simplificată și procedura de obținere a produselor farmaceutice compensate de către pacienții care se confruntă cu unele maladii oftalmologice și neurologice. Deja nu va mai fi necesar de a merge în comisii pentru obținerea concluziei pentru rețete. La fel, a fost introdusă o modificare pentru a soluționa problemele unui număr impunător de pacienți care suferă de hepatită și ciroză hepatică. Ei vor avea acces la medicamentul acid ursodeoxicolic, care până în prezent este oferit bolnavilor de alte maladii asemănătoare.

Durata pentru care se prescriu, pe un formular de rețetă, medicamentele compensate va fi majorată de la două la trei luni. În acest mod a fost exclusă necesitatea deplasării repetate și neargumentate la medic pentru prescrierea tratamentului compensat.

Potrivit Ministerului Sănătății, rata de compensare a medicamentelor pentru adulți va fi de 70%, iar pentru copii – 100%. Preparatele compensate indicate în rețeta medicală vor fi eliberate de farmacia contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Toate cheltuielile legate de compensarea medicamentelor din listă se efectuează din contul mijloacelor fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală, în limita surselor financiare disponibile în acest scop.

Printre cele 65 de denumiri de medicamente noi se numără – Amoxicillinum, Cefuroximum, Ambroxolum, Ademetioninum, Silymarinum, Papaverinum, Pancreatinum, Diclofenacumum, Dexamethasonum etc. Lista în întregime poate fi accesată pe site-ul Ministerului www.ms.gov.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău