Lira turcească se depreciază tot mai mult: Luni s-a prăbușit cu 7% în câteva minute, până la un nou minim istoric

  • 13 Decembrie 2021 15:10
Lira turcească se depreciază tot mai mult: Luni s-a prăbușit cu 7% în câteva minute, până la un nou minim istoric

Lira turcească s-a prăbușit luni cu până la 7% în doar câteva minute, atingând un nou nivel minim record de aproape 15 unități pentru un dolar, moneda fiind lovită de îngrijorările legate de riscanta politică economică a președintelui Tayyip Erdogan și de perspectivele unei noi reduceri a ratei dobânzii joi, transmite Reuters.

Corecțiile au depreciat moneda până la jumătate din valoarea pe care o avea la sfârșitul anului trecut, alimentând inflația într-o mare economie de piață emergentă care depinde foarte mult de importuri, scrie HotNews.ro.

Banca centrală menținuse anterior lira sub nivelul de 14, intervenind pe piața valutară de trei ori în ultimele două săptămâni prin vânzarea de dolari. Ea a anunțat că nu a mai intervenit începând de luni.

Lira s-a depreciat luni până la 14,99 în raport cu moneda americană, pierzând 7,3% din valoarea sa de la închiderea de vineri - 13,89 pentru un dolar.

Banca centrală a Turciei ar urma să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 100 de puncte de bază, până la 14%, în această săptămână, potrivit unui sondaj Reuters realizat vineri, în ciuda faptului că inflația a urcat la 21,3% luna trecută.

Investitorii și deponenții sunt îngrijorați de recenta relaxare monetară agresivă în cadrul căreia banca centrală, sub presiunea lui Erdogan, a redus rata dobânzii de politică monetară cu 400 de puncte de bază din septembrie.

Erdogan a pledat în mod repetat pentru reducerea ratei, în timp ce promovează un nou plan economic care acordă prioritate creșterii economice, creditării, producției și exporturilor, în ciuda criticilor larg răspândite la adresa acestei politici din partea economiștilor și a politicienilor din opoziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău