Lipsă de cadre la Curtea de Apel Chișinău. Din 60 de judecători necesari, activează doar 35, dintre care patru urmează să se pensioneze

  • 02 Februarie 13:21
Lipsă de cadre la Curtea de Apel Chișinău. Din 60 de judecători necesari, activează doar 35, dintre care patru urmează să se pensioneze

La Curtea de Apel Chișinău se atestă o criză de judecători. Din 60 de judecători necesari, actualmente activează doar jumătate, iar patru dintre aceștia urmează să se pensioneze în acest an. Un magistrat examinează într-un an aproximativ 1200 de cauze, a spus vicepreședintele instanței Ghenadie Mâra, în cadrul unor discuții pe care le-au avut reprezentanții Curții de Apel cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, transmite Radio Chișinău.

La Curtea de Apel Chișinău activează 35 de judecători din 60 necesari, susține vicepreședintele instanței Ghenadie Mâra. Din cauza lipsei de cadre, restanța cauzelor neexaminate în 2023 se ridică la aproximativ 13 mii de dosare.

„Nici prognoza pe care urmează să o fac nu este una îmbucurătoare, având în vedere că în 2024 avem patru judecători care ating plafonul de vârstă de 65 de ani și aceștia vor pleca”, a declarat Ghenadie Mâra.

Potrivit lui Ghenadie Mâra, de la an la an, numărul de dosare la Curtea de Apel Chișinău se mărește, iar complexitatea cauzelor crește foarte mult. Astfel că unui judecător îi revin aproximativ 1200 de dosare pe an.

„Numărul care ar fi necesar pentru a respecta acea celeritate ar fi un număr de 350-400 de dosare pe an. Ar fi un număr mediu la care un judecător ar putea face față, pentru a putea respecta celeritatea, termenul și calitatea motivării actului judecătoresc”, a precizat Mâra.

Una dintre soluții temporare ar fi ca o parte din dosarele de la Curtea de Apel Chișinău să fie expediate la Curtea de Apel Bălți, propune vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman: „Aceasta ar fi o soluție. Cealaltă soluție - Consiliul Superior al Magistraturii urmează să examineze, în cel mai scurt timp, dacă putem transfera judecători de la primele instanțe, la Curtea de Apel Chișinău, pentru ca aceștia să vină în ajutorul colegilor în soluționarea numărului mare de dosare care stă astăzi pe rolul Curții”.

Luna trecută, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut o întrevedere cu reprezentanții Curții Supreme de Justiție. La CSJ se atestă o problemă similară - doar jumătate din numărul necesar de judecători la Curtea Supremă de Justiție este completat. Din acest motiv, în 2023, numărul de cauze examinate a fost de două ori mai mic decât în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău