Linii de sortare a fructelor expuse în premieră la Moldexpo

  • 22 Octombrie 2014 15:43
Linii de sortare a fructelor expuse în premieră la Moldexpo

Aproximativ 400 de expozanți din aproape 20 de țări participă zilele acestea la două expoziții de tehnică agricolă vernisate astăzi la “Moldexpo”.

Sunt expuse mașini de prelucrare a solului și de semănat, sisteme de irigare și alimentare cu apă, tehnică pentru lucrări de ameliorare, echipamente pentru industria alimentară și prelucrătoare.  

În premieră, la expoziția de tehnică agricolă din acest an, au fost expuse și linii de sortare a fructelor.  Reprezentantul companiei care a expus o astfel de linie de sortare manuală, Vlad Cotos susține că echipamentul importat din Polonia a fost adus ca urmare a mai multor solicitări din partea producătorilor moldoveni. ”Este prima dată când e prezentat pe piața Republicii Moldova un astfel de utilaj. Nu avem expus și transportorul cu bandă care alimentează masa rotativă cu fructe. Stau la masă 6 persoane care sortează manual fructele. Este un cântar, lângă care este o ladă în care sunt puse frcutele, ne-a declarat Vlad Cotoș. 

Tractoare, combine, semănători, stropitori sau sisteme anti-îngheț moderne, sunt doar câteva dintre echipamentele tehnice pe care cei interesați le pot vedea la expoziției. Prețul unui tractor variază de la 15  la aproximativ 80 de mii de euro, în funcție de dimensiuni, țara exportatoare dar și dotările tehnice. O combină de colectat cereale poate fi procurată cu până la 100 de mii de euro.

”Sistemul anti-îngheț bazat pe gaz este unic în Republica Moldova. Acesta nu este ca celelalte sisteme bazate pee apă. Se deplasează prin livadă și menține temperatura la 3-5 grade Celsius.”  ne-a declarat unul dintre expozanți.

”Avem expuse tehnică din Turcia, foarte calitativă.  Tractoarele sunt dotate cu condiționer, muzică dar și alte facilități suplimentare pentru agricultori”

Producătorii spun însă că prețurile sunt prea mari pentru capacitatea de cumpărare a fermierilor din Republica Moldova.

”Nu avem ce să vindem ca să acumulăm bani mai mulți”, spune un fermier.

”Vrem să procurăm un tractor. Avem un pic de vie, dar și pământ arabil. Dacă îmi permiteam, luam demult un tractor. Poate voi apela la un credit”, ne-a declarat al fermier.

În cadrul expozițiilor vor fi organizate seminare, întâlniri de afaceri, dezbateri cu participarea experților din Republica Moldova și din afara țării. Totodată, în cadrului unui concurs, un juriu internațional va desemna companiile care vor prezenta cele importante realizări în domeniul agrotehnic ale fermierilor din Republica Moldova.

Expozițiile vor fi deschise până pe 25 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău