Lingvist | O zi de sărbătoare dedicată limbii noastre are rolul de a ocroti limba română

  • 30 August 2019 08:38
Lingvist | O zi de sărbătoare dedicată limbii noastre are rolul de a ocroti limba română

Declararea unei zile de sărbătoare națională dedicată limbii este necesară pentru păstrarea, promovarea și ocrotirea limbii române. Declarația aparține lingvistului Vlad Pohilă, care a mai precizat că asemenea manifestări dedicate limbii naționale există și în alte țări ale lumii.

„Nu îmi plac cei care spun că o sărbătoare dedicată limbii ar fi un fenomen basarabean. Sunt țări serioase, cu o solidă culturii a limbii naționale, cum ar fi Finlanda sau Spania, unde există ziua lui Cervantes, dedicată limbii și literaturii spaniole”, a spus Vlad Pohilă.

Lingvistul a mai precizat că o asemenea sărbătoare este o garanție a păstrării limbii române în Republica Moldova.

Legat de ziua din 31 august, pentru premierul Maia Sandu aceasta este o zi de sărbătorire a limbii române. Premierul a declarat pentru IPN că asemenea discuție nu trebuie să existe, 31 august fiind dedicată limbii române. Aceeași opinie a fost exprimată și de vicepremierul Andrei Năstase, care a precizat pentru IPN că „pe 31 august se sărbătorește limba noastră, adică limba română”.

O opinie referitoare la ziua de 31 august și la felul în care Igor Dodon o va sărbători am solicitat și de la Președinție, dar până la ora publicării acestui material nu a parvenit niciun răspuns.

Primăria capitalei a pregătit pentru 31 august o serie de manifestări care se vor desfășura sub egida: „Ziua limbii noastre cea română”. Programul va începe cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar pe parcursul zilei vor avea loc mai multe manifestări cultural-artistice și spectacole tematice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău