Limba română poate fi acum învățată și cu ajutorul unei aplicații mobile

  • 03 Noiembrie 2017 14:55
0%
00:00:00
00:00:00

Limba română poate fi acum învățată și cu ajutorul unei aplicații mobile. Programul intitulat „Învățăm limba română. Ghid de conversație” a fost lansat la Chișinău de Asociația Trainerilor Europeni din Moldova. Cum funcționează aplicația, a aflat Cristina Popușoi.

Aplicația mobilă „Învățăm limba română. Ghid de conversație” poate fi descărcată gratuit și instalată pe tablete, telefoane iPhone și pe Android. Aplicația are, inclusiv în varianta audio, fraze folosite frecvent în cazul unor urgențe, la cumpărături, la studii, sau în timpul unui interviu de angajare. Directorul Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova, Lucia Cucu.

Aplicația presupune peste 600 de modele de vorbire în limba română cu traducere în rusă sau engleză, în dependență de telefonul setat. Dacă telefonul este setat în engleză va apărea traducerea în engleză și cu exercițiile în engleză. Aceste expresii sunt însoțite de un material audio, înregistrate de doi actori. Astfel, putem să învățăm nu doar expresia, ci să avem și o dicție bună în limba română.”

Aplicația mobilă este destinată atât celor care vor să învețe limba română, cât și vorbitorilor nativi de română, care vor să o însușească mai bine. Este și cazul Valentinei Curca, revenită  din Federația Rusă unde nu a vorbit limba română timp de 30 de ani. Femeia merge acum la cursuri de română și folosește aplicația mobilă „Ghid de conversație”.

Îmi place cum lumea vorbește corect în limba română și vreau și eu. Pentru mine este ușor pentru că eu cunosc română. Merg la cursuri. Am un caiet: citesc, fac notițe, audiez emisiuni în limba română unde se vorbește frumos.”

Abhinjith Cherayil a venit în Republica Moldova din India. De o lună de zile tânărul învață să vorbească limba română.

Este profesoara care mă învață foarte bine. Aplicația abia a venit. Îmi place româna și este ușor.”

Una dintre autoarele textului pentru aplicația mobilă a „Ghidului de conversație”,  doctorul în filologie, Ala Zavadschi.

Beneficiarii pot auzi cum sună fiecare expresie în limba română. Exercițiile pe care le-am inclus sunt pe principiul de la ușor la mai complicat. Fiecare beneficiar poate repeta tema de 5-6 ori pentru a o însuți. Aplicația este pentru toată lumea.”

Pentru funcționarea aplicației mobile „Învățăm limba română. Ghid de conversație” nu este nevoie de internet.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău