Limba română, mai accesibilă pentru refugiații din R.Moldova

  • 31 Martie 2017 16:50
Limba română, mai accesibilă pentru refugiații din R.Moldova

Învățarea limbii române va deveni mai accesibilă în procesul de integrare socio-culturală a refugiaților din Republica Moldova. Un curriculum și un modul de învățare a limbii române prin intermediul unei platforme online au fost lansate astăzi de către Asociația Națională a Trainerilor Europeni, transmite IPN.

Curriculumul de învățare a limbii române pentru refugiați, care în curând va fi reflectat într-un manual, și modulul de studiere la distanță a limbii române (prin intermediul platformei invat.antem.org) vor fi accesibile gratuit, inclusiv pentru copii. Temele cuprinse se vor referi la simbolurile statale, la așezarea geografică a Republicii Moldova, la sărbătorile naționale, la obiceiurile și tradițiile, portul național etc.

Ala Zavadschi, doctor în filologie, conferențiar universitar, spune că au fost selectate anume aceste teme deoarece implică cuvinte care îi ajută pe refugiați să interacționeze în orice situație. „Competențele de comunicare îi va ajuta pe cursanți nu doar să se integreze în societate, dar și, elementar, să citească un anunț și să înțeleagă ce spune” a menționat Ala Zavadschi.

În acest context, șeful Biroului Național al Agenției ONU pentru Refugiați, Traian Țurcanu, a remarcat că momentan în Republica Moldova sunt aproximativ 500 de refugiați, preponderent din Siria și din Ucraina, majoritatea vorbind limba rusă. Odată ce vor învăța limba română, vor avea mai multe oportunități de integrare socială.

„Limba română este unul dintre cei trei piloni, pe lângă posibilitatea de a-și identifica un loc de trai și accesul pe piața forței de muncă, pe care se bazează integrarea refugiaților în comunitatea gazdă. Este vorba nu doar de refugiați în acest caz, dar și de orice străin care se află pe teritoriul Republicii Moldova”, a remarcat Traian Țurcanu.

Curriculumul de învățare a limbii române pentru refugiați și modulul de studiere la distanță a limbii române ca limbă străină prin intermediul platformei invat.antem.org reprezintă o inițiativă a Asociației Trainerilor Europeni, implementată cu susținerea financiară a Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău