Liliana Nicolaescu-Onofrei, despre cazul de la Colegiul de Ecologie: "Era cel puțin important ca respectivele profesoare să fie suspendate din funcție"

  • 10 Octombrie 2019 11:46
Liliana Nicolaescu-Onofrei, despre cazul de la Colegiul de Ecologie:

Cele două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău, suspectate că ar fi pretins și perceput bani de la elevi în schimbul favorizării acestora la examene, continuă să-și desfășoare activitatea în cadrul instituției. Mai mult, acestea amenință elevii cu răzbunarea. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei susține că administrația Colegiului ar trebui, cel puțin, să suspende activitatea celor două cadre didactice, relatează Radio Chișinău.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, spune că în urma unei vizite efectuate de către reprezentanții ministerului la Colegiul de Ecologie s-a constatat că cele două profesoare, bănuite de Centrul Național Anticorupție de trafic de influență, își desfășoară în continuare activitatea educațională. Potrivit ministrului, ținând cont de gravitatea faptelor sesizate public, există toate motivele ca să fie reziliat contractul de muncă cu cele două cadre didactice.

"Colegii mei au fost într-o vizită de lucru și au remarcat, spre surpriza lor, că profesoarele care sunt vizate de ancheta CNA continuă să lucreze. Colegii mei au discutat cu administrația școlii, au făcut remarcile de rigoare cu privire la Codul de Etică și la prevederile legale. Știm cu toții foarte bine că și Codul Muncii prevede expres că în cazul în care o persoană angajată în educație își permite măcar o singură dată o acțiune care este incompatibilă cu funcția de cadru didactic, cu ceea ce înseamnă educație, deci, este un motiv suficient pentru a i se întrerupe contractul de muncă pe această bază", a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Liliana Nicolaescu-Onofrei spune că, potrivit informațiilor pe care le deține, cele două profesoare ar discuta despre modul cu să se răzbune pe elevi. Ea a menționat că va monitoriza în continuare acest caz, însă spune că administrația colegiului ar fi trebuit cel puțin să le suspende din funcție până la finalizarea cauzei penale.

 

"Acum fiind vorba despre o investigație CNA sigur că va fi important să vedem exact toate detaliile și sancțiunile trebuie să fie direct proporționale cu gravitatea faptei. Fiind încă o investigație era cel puțin important ca respectivele doamne să fie suspendate din funcție", a spus Liliana Niculaescu-Onofrei.

La solicitarea Radio Chișinău, administrația Colegiului de Ecologie a refuzat să comenteze această situație.

Potrivit ofițerului de presă al CNA, Angela Starinschi, dosarul în care profesoarele sunt bănuite de trafic de influență este în desfășurare.

Amintim că la sfârșitul lunii septembrie, cele două profesoare de la Colegiul de Ecologie au fost escortate la CNA unde au fost audiate. Ele suspectate că ar fi primit diferite sume de bani de la elevi pentru a-i ajuta să susțină examenele sau pentru a le mări notele la unele discipline. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă în mărime de până la 300 de mii de lei sau închisoare de la trei la șase ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău