Liliana Carasciuc: ”Activele persoanelor implicate și în furtul miliardului, spălări de bani, capturarea statului au rămas în controlul acestor persoane”
-
23 Ianuarie 2020 13:04
Republica Moldova rămâne un stat cu un nivel ridicat al corupției. O confirmă scorul obținut de țara noastră anul trecut în clasamentul Indicelui Percepției Corupției, elaborat de către Transparency International. Rep. Moldova a coborât trei poziții, comparativ cu 2018, când era pe locul 117. Experții anticorupție susțin că instituțiile statului nu depun suficient efort pentru a diminua marea corupție.
În clasamentul Indicelui Percepției Corupției, Republica Moldova se situează pe locul 120 din 180 de țări cu un scor de 32 de puncte. De menționat că „0” înseamnă corupție totală, iar „100” – lipsa corupției. Pentru comparație, Georgia se află pe locul 44, România pe locul 70, Ucraina pe locul 126, Rusia pe locul 137.
Deși, anul trecut au fost întreprinse mai multe acțiuni menite să combată corupția, acestea, în mare parte, nu și-au atins scopul, constată directorul Transparency International Moldova, Liliana Carasciuc.
”Pe de o parte a fost creată o comisie parlamentară de anchetă a fraudei din sistemul bancar, pe de altă parte raportul acestei comisii a rămas fără atenția cuvenită. Organele de resort au declarat o intensificare a investigațiilor, însă activele persoanelor implicate și în furtul miliardului, spălări de bani, capturarea statului au rămas, dacă nu direct, atunci indirect în controlul acestor persoane. Deși, Procuratura Generală a verificat activitățile procuraturilor specializate, totuși, reforma veritabilă a întregului sistem judiciar stagnează. S-a investit masiv în crearea Agenției Naționale de Recuperare a Bunurilor Infracționale, dar procesul de recuperare a banilor stagnează”, a spus Liliana Carasciuc.L
Pentru a susține statul democratic de drept în Republica Moldova, țările din Uniunea Europeană și din Parteneriatul Estic trebuie să elaboreze și să adopte legi prin care să restricționeze circulația și să înghețe activele marilor corupți, susțin experții.
Transparency Internațional mai recomandă guvernanților separarea puterilor în stat, excluderea tratamentelor preferențiale pentru ca bugetele și serviciile publice să nu fie afectate de către interese private, controlul riguros al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale pentru a preveni influența excesivă a banilor mari în politică.