Lilian Chișca, în Parlament: Autoritatea Națională de Integritate a reușit parțial să-și atingă scopul, în cei 15 ani de activitate, în sensul asigurării integrității în sectorul public

  • 01 Iulie 2022 13:32
Lilian Chișca, în Parlament: Autoritatea Națională de Integritate a reușit parțial să-și atingă scopul, în cei 15 ani de activitate, în sensul asigurării integrității în sectorul public

Autoritatea Națională de Integritate a reușit parțial să-și atingă scopul, în cei 15 ani de activitate, în sensul asigurării integrității în sectorul public. Aprecierea a fost făcută de către vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, care a prezentat în plenul Parlamentului Raportul de activitate al instituției pentru anul trecut. Responsabilul a spus că în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale la ANI va fi realizat un amplu audit. 

Vicepreședintele ANI, Lilian Chișca a informat deputații că anul trecut instituția a recepționat prin sistemul e-Integritate peste 65.000 de declarații de avere și interese și a examinat în jur de 4500. Responsabilul a menționat că în instanța de judecată au ajuns 16 cereri prin care se dispune confiscarea averii unor persoane ce activează în domeniul public. Unii deputați au întrebat dacă Autoritatea a înregistrat cazuri de rezonanță.

„Victor Spânu, fracțiunea PAS. Dacă puteți să ne numiți trei cazuri de rezonanță care au finalitate.” /Lilian Chișcă: La moment, autoritatea nu se poate lăuda cu careva cazuri de rezonanță, fiindcă toate cazurile în care s-a constatat diferența substanțială și în privința a căror acte autoritatea a înaintat în instanța de judecată cereri în vederea confiscării. Toate aceste cereri sunt la moment la fază de examinare. Sperăm să existe finalitate în instanța de judecată.”

Deputata comunistă Diana Caraman s-a interesat dacă, în activitatea sa, ANI nu este părtinitoare cu opoziția.

Cum se întâmplă că în majoritatea cazurilor sunt verificați reprezentanții opoziției sau persoane care susțin opoziția, l-a întrebat deputata Caraman. Șeful interimar al ANI a respins bănuielile, spunând că instituția nu este influențată de putere.

Un amplu audit al activității instituției va fi realizat cu suportul Băcii Mondiale. Deputata Olesea Stamate s-a interesat când va fi realizat acesta.  

Olesea Stamate: „Când ne putem aștepta la rezultatele auditului și dacă putem și noi ca și Parlament să vedem ce a constatat auditul pe segmentul gestionării pe intern și distribuire aleatorie a dosarelor.” Lilian Chișcă: „Termenul de efectuare a auditului va fi de la unu la patru luni. Auditul va fi pe aspectul securității și pe aspectul ingerinței, fiindcă s-a vehiculat, cunoașteți bine, că în cadrul autorității ipotetic se fac careva ingerințe în sistem vizavi de repartizarea aleatorie”

În cadrul prezentării raportului de activitate, Lilian Chișca a enumerate o serie de deficiențe, printre lipsa unei strategii de activitate și deficitul de cadre. Instituția are peste 50 de angajați, asta însemnând un grad de acoperire de circa 65%.

Anul trecut, ANI a avut un buget de peste 20 de milioane de lei, bani care în mare parte au fost alocați pentru salarizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău