Lilian Carp susține că pachetul de legi privind activitatea SIS nu va fi votat până când nu vor fi implementate recomandările Comisiei de la Veneția

  • 14 Martie 2023 15:17
Lilian Carp susține că pachetul de legi privind activitatea SIS nu va fi votat până când nu vor fi implementate recomandările Comisiei de la Veneția

Deputatul PAS, Lilian Carp a menționat că pachetul de legi privind activitatea SIS nu va fi votat până când nu vor fi implementate recomandările Comisiei de la Veneția. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing astăzi, 14 martie, transmite Radio Chișinău.

Carp a declarat că cele trei proiecte de lege au fost trimise spre avizare la Comisia de la Veneția, dar și la Procuratura Generală.

„Am avut dezbateri cu Comisia de la Veneția, unde am reiterat că suntem gata să reformulăm articolul 4 privind atribuțiile pe care trebuie să le aibă SIS și directorul SIS. PG a afirmat același lucru, că trebuie date definiții mai clare.

Proiectele, după ce vor fi votate în prima lectură, vor fi expuse pentru dezbateri publice, după care vor fi propuse de societatea civilă, PG și alte instituții anumite definiții, care vor fi ulterior dezbătute în spațiul public și, după ce se va ajunge la o înțelegere între societatea civilă și instituțiile statului, ne vom duce la instituțiile externe pentru a prezenta ce am modificat si dacă ele corespund recomandărilor Comisiei de la Veneția. Nu va fi votat în lectura a doua până nu va fi un consens cu privire la recomandările Comisiei de la Veneția”, a punctat deputatul.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a menționat că cel mai important lucru la care trebuie de lucrat este legea 59 privind activitatea specială de investigații.

Comisia de la Veneția a analizat proiectul ce vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate. Principalele observații țin de riscul subordonării șefului SIS față de puterea politică și totodată acordarea unor competențe extinse acestui organ

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău