Lilian Carp: Mai mulți funcționari de stat sunt implicați în vânzarea terenului din Cimitirul Eroilor de la Chișinău și au fost încălcate acorduri internaționale

  • 24 Ianuarie 2020 13:28
Lilian Carp: Mai mulți funcționari de stat sunt implicați în vânzarea terenului din Cimitirul Eroilor de la Chișinău și au fost încălcate acorduri internaționale

Deputatul Lilian Carp a anunțat că va expedia un demers către Procuratura Generală în care denunță implicarea mai multor funcționari în vânzarea terenului pe care a fost Cimitirul Eroilor din Chișinău. El a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că mai mulți funcționari care se regăsesc și în actuala guvernare ar fi implicați în vânzarea unui teren de pe Bulevardul Decebal, nr.17 din Chișinău, unde se află mormintele a sute de ostași din diverse țări, care au căzut în Primul și Al Doilea Război Mondial.

Este vorba de 1,90 hectare din sectorul Botanica din Chișinău, lot care era  a fost vândut în 2007, când ministru al Economiei și Comerțului era Igor Dodon, iar responsabil de privatizări Igor Grigoriev, care a făcut publice informațiile despre vacanțele lui Igor Dodon, susține președintele Organizației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, care a investigat acest caz.

El a declarat pe actele care țin de acest dosar de înstrăinare a terenului din proprietatea statului se regăsesc semnături ale mai multor funcționari care se regăsesc și în actuala guvernare, inclusiv premierul Ion Chicu:

„Pe 16 octombrie a avut loc ultima ședință a comisiei de concurs pentru vânzarea acestui teren, acestei proprietăți publice.  Această comisie decide a accepta oferta companiei „Buiucani Real Estate Holding” pentru cumpărarea acestui teren de 1,90 ha, deși era foarte clar că acest teren va pleca din proprietatea statului contra sumei de 70 de milioane de lei, Dodon hotărăște ca din fondul de rezervă al R. Moldova, creat pentru calamități și dezastre naturale, pentru acoperirea unor daune provocate de intemperii iniendii, etc, să aloce suma de două milioane de lei pentru demolarea bunurilor care se aflau pe acest teritoriu, deși acest lucru nu face parte din negociere și nu era necesar. Două milioane au fost făcute cadou, din fondul de rezervă.

Cei care au partricipat și care au decis această vânzare: primul - Viorel Melnic, pe atunci viceministru al Economiei, subalternul direct al lui Dodon, figurează astăzi îăn raportul Kroll 2, a fost șef al Serviciului Vamal, a fost și președinte al CA Unibank, una din cele trei bănci devalizate, până în 2015 membru PSRM. A doua semnătură este a lui Boris Golovin, pe atunci viceministru al Sănătății, și Ion Chicu, actualul premier, atunci viceministru al Finanțelor. Elena Mocanu, viceministru al Justiției, membru al Uniunii Tineretul Comunist, care părăsește PCRM și aderă la Moldova Unită, condusă de Vladimir Țurcanu, președintele CC, la fel, apropiat lui Igor Dodon.” 

Deputatul Lilian Carp a mai atenționat că prin distrugerea acestui cimitir sunt încălcate mai multe acorduri internaționale de protejare a monumentelor, având în vedere că în Cimitirul Eroilor sunt înhumați ostași din 17 state europene.

El a mai anunțat că a trimis o scrisoare către Guvernul României și președintele Klaus Iohannis în care solicită susținere pentru reabilitarea acestui monument.

Fiind amenajat în anii 1918-1942, Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost distrus în 1956, iar trei ani mai târziu pe locul lui a fost construit un spital, demolat ulterior. Cea mai mare parte a terenului a fost vândută pentru construirea unor blocuri de locuit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău