Lilia Bolocan, fosta șefă de la AGEPI, ar putea să nu mai aibă dreptul să dețină o funcție publică pentru o perioadă de trei ani (Moldova Curată)

  • 25 Ianuarie 2020 13:48
Lilia Bolocan, fosta șefă de la AGEPI, ar putea să nu mai aibă dreptul să dețină o funcție publică pentru o perioadă de trei ani (Moldova Curată)

Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a încălcat legislația privind conflictul de interese când și-a angajat două surori în instituția pe care o conducea. Este constatarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a decis să-i aplice interdicția de a ocupa funcții publice pe o perioadă de trei ani, scrie moldovacurata.md.

Potrivit sursei citate, Lilia Bolocan a venit să conducă AGEPI la sfârșitul anului 2009, însă la scurt timp, adică în martie 2010, l-a angajat pe cumnatul său, Sergiu Rusu, în funcția de paznic la AGEPI. În anul 2011, ea a adus-o în instituție și pe sora sa, Tatiana Rusu.

Mai târziu, în anul 2014, Lilia Bolocan și-a adus o altă soră la AGEPI, de data aceasta pe Cristina Mocanu. Contractele individuale de muncă ale acestor trei persoane au fost încheiate în baza negocierilor dintre salariat și angajator. Solicitată anterior de portalul Moldova Curată, Lilia Bolocan a confirmat că și-a angajat surorile, însă afirma că acestea nu au fost privilegiate la încheierea contractelor de muncă: “În primul rând ele sunt angajate în conformitate cu prevederile legislației naționale. Nu au trecut un concurs public, dar au trecut proba CV-urilor. Nu sunt angajate în poziții înalte. Au pornit de la zero ca simpli specialiști, iar cumnatul este paznic. Despre ce conflict de interese mai este vorba?”

Dacă actul ANI rămâne definitiv, adică dacă el nu va contestat în instanța de judecată, Liliei Bolocan îi va fi interzis să dețină o funcție publică sau o funcție de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău