Lidia Pădureac, doctor în istorie: „Kremlinul este cel care a provocat foametea din 1946-1947 prin deciziile pe care le-a luat în RSS Moldovenească”

  • 15 Mai 2023 14:22
Lidia Pădureac, doctor în istorie: „Kremlinul este cel care a provocat foametea din 1946-1947 prin deciziile pe care le-a luat în RSS Moldovenească”

Foametea din anii 1946-1947 din fosta RSS Moldovenească, un fenomen tragic pentru toată populația, a fost una organizată de administrația sovietică de atunci. O perioadă de deprivare alimentară majoră, iar ascunderea adevărului despre situația reală și lipsa de reacție din partea statului față de nevoile oamenilor a fost principala cauză a acestei cruzimi, care a fost mai dură decât războiul, spun experții. Subiectul a fost discutat astăzi, 15 mai, în cadrul unei dezbateri la IPN cu tema „Foametea organizată din 1946-1947: victime, călăi, memorie”, transmite Radio Chișinău.

Foametea a fost consecința unui complex de cauze: distrugerile agriculturii provocate de război, seceta, impactul determinant al măsurilor sovietice de supra-colectare de produse alimentare, distrugerea modului tradițional de viață și lipsa de reacție față de nevoile oamenilor.

Orice teritoriu cucerit de Uniunea Sovietică a avut aceleași procese: foamete și deportări. Populația a fost supusă și nevoită să accepte regimul totalitarist impus de Kremlin, a declarat Lidia Pădureac, doctor în istorie, prorector la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți:     

„Principala cauză a foametei într-adevăr a fost fiscalitatea excesivă și măturatul podului - în sensul direct al cuvântului. Toată administrația din anii 1946-1947 poartă vina pentru această foamete. Kremlinul este cel care a provocat această foamete prin deciziile pe care le-a adus aici în RSS Moldovenească, al doilea nivel sunt oficialitățile de la Chișinău, conducătorii din sate și raioane și următorul nivel sunt activiștii. Trebuie să insistăm asupra faptului că vina o poartă regimul totalitar comunist, iată din ce cauză este necesar inclusiv în Rep. Moldova în perioada democratică să fie adoptată o lege prin care să fie condamnate crimele care au fost înfăptuite de acest regim. Regimul a fost cel care și-a subordonat oamenii, ia obligat și ia constrâns ca să săvârșească crime”, a spus Lidia Pădureac.

Deputat PAS Vasile Șoimaru spune că foametea nu se iartă, iar scopul principal al sovieticilor a fost viitoarea colectivizare, astfel încât să-i facă pe oameni să fie cuminți și ascultători. Ei s-au gândit că vor putea în acest mod construi comunismul, a spus Vasile Șoimaru:  

„Cea mai îngrozitoare moarte este cea de la foamete. Au fost oameni concreți care au elaborat acest proiect de înfometare a populației, Ucraina atunci a fost prima și acum iar e prima, dar ea o să scape pentru totdeauna de dușmani, occidentul o să-i ajute să restabilească țara, dar în schimb ei o să devină liberi, iată așa trebuie să gândim și noi toți”, a menționat Vasile Șoimaru.

Numărul oamenilor care au murit de foame și boli în 1946 și 1947 în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească  (RSSM) este variabil: unele surse dau un minim de 115.000 de oameni care au decedat, altele menționează cifra de 300.000.

În timpul foametei, au fost înregistrate 39 cazuri de canibalism.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău