Liderul Wagner: Trupele ruse și ucrainene pierd mulți soldați în bătălia de la Bahmut, ce poate fi un „punct de cotitură'' al războiului

  • 29 Martie 2023 16:47
Liderul Wagner: Trupele ruse și ucrainene pierd mulți soldați în bătălia de la Bahmut, ce poate fi un „punct de cotitură'' al războiului

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut miercuri prețul ridicat în vieți ale luptătorilor ce poartă sângeroasa bătălie din orașul ucrainean Bahmut, relatează Agerpres.

„Bătălia pentru Bahmut practic a distrus armata ucraineană și, din păcate, a afectat grav compania militară privată Wagner", a spus Prigojin într-un mesaj audio. Potrivit acestuia, o eventuală victorie a grupării Wagner asupra armatei ucrainene ar fi un "punct de cotitură" în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie 2022.

„Este un punct de cotitură în acest război, pentru că în final pe teren va rămâne doar armata rusă", crede liderul grupării de mercenari ruși, iar aceștia, adaugă el, "distrug forțele străine" care ajută Ucraina și care "vor să pună Rusia în genunchi".

Declarația lui Prigojin vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că, în cazul unei căderi a Bahmutului, autoritățile ucrainene vor fi obligate să caute un compromis cu Rusia.

În acest timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a semnalat în raportul său zilnic că gruparea Wagner pare să fi ocupat deja giganticul complex metalurgic AZOM din Bahmut. Instalațiile acestui complex și tunelurile sale au servit drept tranșee pentru soldații ucraineni care apără orașul asediat de trupele ruse din vara trecută.

Oficialii ruși afirmă că trupele lor continuă să înainteze în interiorul orașului în lupte pentru fiecare stradă, dar nu au reușit să-l încercuiască complet pentru a forța retragerea trupelor ucrainene, ceea ce părea iminent să se întâmple săptămânile trecute.

Mai mult, serviciul militar de informații britanic a semnalat miercuri că trupele ucrainene au reușit să împingă înapoi trupele ruse de pe una din principalele rute de aprovizionare ale armatei ucrainene la Bahmut.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău