Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Italia

  • 24 Septembrie 2021 09:11
Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Italia

Europarlamentarul separatist și fost lider al guvernului regional catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia din 2017 după tentativa de secesiune a Cataloniei, a fost arestat joi în Italia, a anunțat avocatul său.

Președintele Puigdemont a fost arestat la sosirea în Sardinia, unde călătorea ca deputat european, a scris avocatul său, Gonzalo Boye, pe Twitter. Arestarea a avut loc în baza unui mandat european de arestare din 14 octombrie 2019, a adăugat el, scrie digi24.ro.

Liderul catalan a fost arestat la Alghero, a confirmat pe Twitter șeful său de cabinet, Josep Lluis Alay, relatează AFP, citată dAgerpres.

La sosirea pe aeroportul din Alghero, a fost arestat de polițiști la frontiera italiană. Mâine (vineri), președintele va fi prezentat judecătorilor Curții de Apel din Sassari, care este competentă să decidă eliberarea sau extrădarea acestuia, a spus Alay.

La 9 martie, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Carles Puigdemont și altor doi europarlamentari separatiști, măsură care a fost confirmată la 30 iulie de Curtea de Justiție a UE.

Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către justiția spaniolă, Carles Puigdemont nu a beneficiat de grațierea acordată la sfârșitul lui iunie celor nouă separatiști închiși în Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez dorește în continuare ca el să să fie judecat în Spania.

Carles Puigdemont este urmărit penal pentru răzvrătire și este acuzat de deturnare de fonduri publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău