Liderul opoziției germane, criticat după ce a denunțat un presupus ''turism social'' al refugiaților ucraineni

  • 27 Septembrie 19:34
Liderul opoziției germane, criticat după ce a denunțat un presupus ''turism social'' al refugiaților ucraineni

Președintele partidului conservator german Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Friedrich Merz, și-a atras marți critici aspre după ce a denunțat un presupus "turism social" al refugiaților ucraineni care au fugit din țara lor după declanșarea invaziei ruse, informează AFP.

În fața acestor critici, liderul opoziției germane și-a cerut scuze marți dimineața pentru respectivele afirmații, care ar fi vizat, potrivit lui, "exclusiv lipsa înregistrării refugiaților".

Cu o zi înainte, în cotidianul Bild, el a exprimat "marea sa îngrijorare că decizia guvernului de a trece de la sistemul de indemnizare a solicitanților de azil la sistemul de acordare a ajutorului de șomaj va genera perturbări considerabile".

Potrivit președintelui CDU, care vizează funcția de cancelar federal în 2025, "asistăm azi la un turism social al acestor refugiați spre Germania, dintre care un mare număr profită de acest sistem".

El a acuzat că unii ucraineni fac drumuri dus-întors între Ucraina și Germania pentru a primi aceste ajutoare.

"Avem aci o problemă care se agravează", a atenționat Merz, al cărui partid este în fruntea sondajelor, devansând Verzii și Partidul Social-Democrat al lui Olaf Scholz.

Aproape un milion de refugiați care fug din Ucraina după invazia rusă declanșată în urmă cu șapte luni au fost înregistrați în Germania, chiar dacă "un număr considerabil" dintre ei nu a rămas în această țară, a anunțat pe 23 august Ministerul Afacerilor Externe german.

Aceste declarații ale lui Friedrich Merz au suscitat critici, în special în cadrul guvernului german.

"Să-ți faci publicitate pe spatele femeilor și copiilor ucraineni care au fugit de bombele și tancurile lui (Vladimir) Putin este un lucru mizerabil", a acuzat pe site-ul Bild ministrul de interne german Nancy Faeser.

"Dacă persoane fac naveta între Germania și Ucraina, uneori punându-și viața în pericol, aceasta nu înseamnă turism social. Poate că este vorba pur și simplu de îngrijorare pentru apropiați, un soț sau un tată, sau pentru propria patrie", a subliniat la rândul său, pe Twitter, ministrul german al justiției Marco Buschmann.

"Afirmațiile privind turismul social distrug coeziunea pe care o aveam până în prezent în ceea ce privește susținerea Ucrainei și primirea de refugiați. Cei care fac astfel de afirmații au un simț al responsabilității și o empatie egale cu zero", și-a exprimat la rândul său regretul președintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Michael Roth.

Cotidianul Bild l-a acuzat pe Merz de "populism pe spatele celor mai slabi", cu câteva zile înainte de niște alegeri regionale, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
8
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău