Liderul opoziției din Georgia, plasat în detenție. El este acuzat pentru protestele din 2019

  • 18 Februarie 2021 08:28
Liderul opoziției din Georgia, plasat în detenție. El este acuzat pentru protestele din 2019

Un tribunal din Georgia a decis miercuri să-l plaseze în detenție provizorie pe liderul opoziției Nika Melia, sub acuzația de organizare a "violențelor în masă" din 2019. Susținătorii săi denunță caracterul politic al acestei decizii, transmite AFP, potrivit Agerpres si Digi24.ro

Nika Melia este liderul partidului Mișcării Naționale Unite (UNM), fondat de fostul președinte Mihail Saakashvili, aflat în exil. Arestarea lui Melia riscă să înrăutățească criza politică care zguduie Georgia de la alegerile legislative din octombrie, care ar fi fost afectate de fraude, conform acuzațiilor opoziției.

Nika Melia se afla miercuri seară la sediul partidului din capitala Tbilisi, unde liderii aproape tuturor formațiunilor politice de opoziție s-au întâlnit pentru a-și manifesta susținerea.

Susținătorii lui Melia au avertizat că vor rezista oricăror încercări ale poliției de a-l aresta. Televiziunile independente au informat despre prezența forțelor anti-revolte în jurul sediului partidului de opoziție.

Acuzat pentru protestele din 2019

Nika Melia este acuzat că a organizat "violențe în masă" în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia timp de aproape o săptămână în 2019.

Marți, parlamentul i-a ridicat imunitatea, deschizând astfel calea pentru plasarea sa în detenție.

Melia, în vârstă de 41 de ani, care riscă până la nouă ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat, respinge toate acuzațiile, considerându-le motivate politic.

Procuratura a cerut arestarea sa săptămâna trecută după ce, lăsat în libertate pe cauțiune în 2019, acesta a refuzat să plătească o cauțiune suplimentară.

Tot dosarul meu "este o absurditate juridică; a plăti o cauțiune de două ori este o prostie", a declarat Melia pentru AFP, denunțând "represiuni ce vizează opoziția".

Opoziția spune că alegerile au fost fraudate

Într-un comunicat dinaintea audierii de miercuri, emisarul UE în Georgia s-a referit la o "traiectorie periculoasă" pentru democrația din această țară.

Partidele de opoziție au denunțat ca fiind trucate alegerile legislative din 31 octombrie, câștigate la limită de partidul Visul Georgian, fondat de fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din țară.

"Nu o îl predăm pe Melia. Dacă poliția ne va lovi, vom lupta fizic și vom riposta", a declarat reporterilor Gigi Ugulava din conducerea Partidului Mișcarea pentru Libertate - Georgia Europeană.

Într-un comunicat, filiala georgiană a Transparency International a avertizat că "persecuțiile selective ale liderului celui mai mare partid de opoziție ar putea afecta grav democrația din țară".

Popularitatea partidului Visul Georgian, la putere din 2012, este în scădere pe fondul stagnării economice și acuzațiilor de subminare a principiilor democratice.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău