Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu pare să fi fost supus unei intervenții chirurgicale, afirmă Coreea de Sud

  • 03 Mai 12:12
Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu pare să fi fost supus unei intervenții chirurgicale, afirmă Coreea de Sud

Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, nu pare să fi fost supus unei intervenții chirurgicale, a declarat duminică un oficial din cadrul președinției sud-coreene, care a negat categoric speculațiile cu privire la sănătatea lui Kim, transmite Yonhap, preluat de Agerpres.

"Au existat relatări ale presei care speculau despre operațiile președintelui Kim, menționând o schimbare a modului în care acesta merge", a declarat reporterilor un înalt oficial al Casei Albastre (președinția sud-coreeană), spunând că administrația prezidențială consideră acest lucru ca nefiind adevărat.

Întrebat dacă liderul nord-coreean nu a trecut nici măcar printr-o procedură medicală relativ moderată, oficialul a răspuns afirmativ.

Vorbind sub condiția anonimatului, acesta a refuzat totuși să dezvăluie motivul pe care se bazează această apreciere.

Presa de stat din Coreea de Nord a relatat sâmbătă că liderul Kim Jong-un a tăiat panglica în cadrul unei ceremonii marcând finalizarea vineri a unei fabrici de îngrășăminte fosfatice din Sunchon, la nord de Phenian.

Potrivit Reuters, Kim a fost văzut în fotografii zâmbind și vorbind cu consilierii în timpul ceremoniei. Înregistrări ale televiziunii de stat au arătat mișcările picioarelor lui Kim care păreau rigide și sacadate.

Autenticitatea fotografiilor, publicate pe site-ul web al ziarului oficial Rodong Sinmun, nu a putut fi verificată.

Aceasta a marcat prima apariție publică a liderului nord-coreean în 20 de zile, de la 11 aprilie, când a prezidat o ședință a biroului politic al Partidului Muncitorilor, de guvernământ.

Absența sa de la un eveniment anual ce marca aniversarea nașterii la 15 aprilie a regretatului său bunic și fondatorul națiunii Kim Il-sung a alimentat zvonuri că ar putea fi grav bolnav.

În pofida rapoartelor mass-media care speculau în legătură cu starea sa de sănătate, oficialii de la Seul au spus în repetate rânduri că nu există semne neobișnuite în Coreea de Nord și că se crede că liderul se află în orașul Wonsan din estul țării.

Într-o ședință parlamentară, ministrul sud-coreean al unificării, Kim Yeon-chul, s-a referit la aceste relatări neconfirmate ca fiind "fake news" și "infodemie".

"Avem o capacitate (a serviciilor) de informații care ne permite să spunem cu încredere că nu există semne neobișnuite", a spus Kim Yeon-chul.

Între timp, oficialul din cadrul președinției a minimalizat relatările care sugerează că fabrica de îngrășăminte poate fi mobilizată pentru a extrage uraniu pentru activitățile nucleare ale Phenianului, spunând că acestea nu sunt credibile.

Nu este prima dată când Kim Jong-un a dispărut din viața publică. În 2014, nu a mai fost văzut timp de șase săptămâni înainte de a reapărea mergând cu un baston. Câteva zile mai târziu, serviciile de informații din Coreea de Sud au spus că a fost operată pentru un chist la gleznă, amintește AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21
Cer acoperit de nori
Umiditate:64 %
Vint:2,6 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
15
Tue
17
Wed
19

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău